Sunday, December 11, 2005


Lame dah nak letak gambar ni. Tengokla Danish si comey. Hari tuh before balik summer, die sangat kecik dan kecik dan kecik. Bile datang balik, lain benor, dah besar n tembam dah. Comel!

Nanti nak balik Malaysia lagi, bile datang balik, sure die makin besar dan cute!!

Conclusion: Sebenarnye nak bagitau dah dekat nak balik. Hehe :P

Monday, November 28, 2005


Tibe-tibe rase tak sabar nak balik rumah. Walaupon rase tak sukenye bile fikir kene naik flight sorang2, airline yang tak pernah naik (brp byk airlines je pon pernah naik ;P), and the 13 hours flight journey (now more than that sebab gonna stop kat Germany dulu...arggghhh!). But anyway, the surge of going back is haunting me now. =)

p/s: Sape yang nak sangat aku balik, but never wanted to admit it, angkat kaki!! Hehe, I know u'll be reading this.

By the way, Newcastle dah snow lagi =)

Oh. And HAPPY BIRTHDAY to KAK FARAH SALEENA TAIP (hehe, mencapap tak Kak Farah??). May God bless you. Always. Love you.

Sunday, November 27, 2005


Try these symptoms:

1. You wake up every morning feeling like doing nothing.
2. You feel tired all the time, which is particularly weird when you have actually been sleeping and resting a lot more than you used to.
3. You fall asleep very easily, yet you do not have good sleep.
4. You always try to urge yourself to do lots of things which are accumulating as time past by, keep haunting you with voices saying ‘settle me’ but others say ‘no, me first’ and they keep arguing in your mind – well, you keep trying to urge yourself to settle all those but you ultimately end up with nothing at the end of day. (Sounds more like inability to perform multitasking works)
5. You sometimes feel very tired of having to do things even those simple regular daily tasks that you have actually already been doing them for a long time throughout your life (so far).
6. You feel like you have done a lot of mistakes, and neither can you take them back nor correct them all.
7. You think that you are so useless.
8. You think that you are being a burden to other people.
9. You feel like you are not being yourself anymore.
10. You feel like you want to cry or maybe you do not want to bother and think about anything anymore. Anything at all.
11. You get angry about things you should not be or you never be angry about ie you get upset very easily.
12. You think you lose control over something yet you do not know what it is, but the biggest thing is you think that you are losing control of yourself.
13. Some people keep complaining to you how stressed they are but you keep thinking ‘I know we are all stressed out but hey, I think I am more stressed than everyone else’.
14. You keep forgetting things simply because you have so much things in your mind and sometimes you think you have ‘dory’ syndrome (ie short term memory lost; for medics there is NO such syndrome, I just made it up, please DO NOT make that an option in your exam – anyway, camtuh ke eja dory dalam finding nemo?).
15. You do your work halfway, either you forget to finish them (impossible huh?) or you have no idea what you were actually doing.
16. You sometimes have absolutely no feelings over some things – just live your present life. Again, like dory…just keep swimming. Just keep swimming. Just keep swimming swimming swimming…she’s so funny isn’t she?
17. You hate yourself for being so unorganized, also for wasting so much of our precious time over unnecessary things but you still do so.

Question: How many the word ‘things’ can you find in the above symptoms? Hahaha. Just thought I used to type that word a lot!

We are now on TATT (tired all the time) syndrome case, linked with depression and the lecturer said most of the people with depression actually come to GP to complain about it (more than 90% if I’m not mistaken). Can you believe it? Seeing a doctor only to share your depressive moments with the doctor might be a very peculiar thing to see in Malaysia. Reminding me of the phrase Mr J (my first English teacher in KMYS) – “Suffering in silence”.

Well anyway. It looks more like depression to me (came across this a lot in that one lecture we had, which presented short star wars scenes etc), but if you go back to symptom no 15, would you say that this is an early sign of dementia? Or maybe it’s just due to hormonal change? Or maybe it is a punishment for you because you are behaving so badly?

Conclusion: Best jugak kalo buat SSC pasal ni. Heh. Very irrelevance conclusion, don’t you think?

Now, care for a story? I have always said that God knows the best for us. Well, here is another story to put it up.


Kami beli router kat ebay and it turned out we received a faulty one so return la balik kat derang, tp dah more than a week and we had nott get any news yet.

Dila: Kesian la korang nak guna internet. Jomla kite beli je router kat kedai tuh.
Iffa: Tak kisah, kalo dapat refund, it was my money anyway. Kalo die ganti baru, jual je la kat ebay balik.

Call Ija ngan Diah, derang pon tak kesah. So we headed to a computer shop next to Iceland.

Iffa: Do you have the wireless router for telewest broadband?
Seller: It’s 62 pounds (or 64 or wutever it was – very obvious dory syndrome)
Iffa: (buat muka kat Dila) That’s expensive. Don’t you have a cheaper one, I mean the 40 plus one?

(al-kisahnye ari tuh dah datang kedai ni sebab beli cable – konon nak gune cable router. Mase refund balik cable tuh, memang ingat nak beli wireless router kat situ tapi taktau spec plak. Once dah dapat tau pegi beli kat ebay sebab lagi murah. Beriye cakap nak datang balik kedai tu).

Seller: No. Not in stock.
Iffa: When are you going to get new stock?
Seller: Don’t know. (Pegi tanye kawan die) Next week.

Bincang ngan Dila….mahallah, tunggu je la lg seminggu harap2 ade.

Iffa: Hmm…never mind. Thank you.

Petang esoknye cek email. Alhamdulillah, dah dapat reply from that ebayer. Apparently they are giving us a replacement. Which when you put them together, you can say why the cheaper router we targeted before wasn’t in stock. Simply because we are getting a replacement! So no need to worry about re-selling it. Subhanallah. And lesson to learn is to keep your promise. Kan dah dapat balasan. Finally, memang pegi jugak kedai tuh, and believe me, if the item was not faulty I might not be going into the shop again. Again, how God has arranged the best! At least the seller will think I kept my promise (which honestly I wasn’t) so avoiding him being prejudice to Malaysian muslims (he’s a muslim too). My mistake. I blame myself for that.

Tuesday, November 15, 2005


Waterford, Dublin, Ireland
20-23 Disember 2005
30 Euro (including food,accomodation)
Sejarah Islam Memugar Jatidiri Generasi Rabbani

Untuk maklumat lanjut, sila layari

dan untuk mendaftar sila hantar nama,universiti,emel dan no fon ke AJK pendaftaran UK di ... ataupun 07944 058547


Thursday, November 10, 2005


~3 Dekad Bersama Ummat Membina Duat~

Dear brothers and sisters,

Second Announcement on Winter Gathering '05 brought to you by Majlis Syura Muslimun (MSM) Uk-Ireland.

Updated details as follows:

Theme ‘In the footsteps of the Quranic generation'
Date 27th to 31th of December 2005
Venue Al-Furqan Mosque, 19 Carrington Street, Glasgow G3 6UB, Scotland
Activities Inspiring talks
Skiing : Glenshee or aviemor
Group activities: treasure hunt, workshop

Winter Gathering Fees:
Early payment and registration (before 1.12.05) : £12
Late payment and registration: £15

SKI Trip:
Early payment and registration (before 1.12.05) : £30
Late payment and registration : £35

Deadline payment and registration : 10th of December 2005*
Limited spaces are available. Register early to avoid disappointment.

All payment can be done using :
1. Cheque, payable to : Mr Z Baharudin. ( postal address someone)
2. Online bankingHSBCMr Z Baharudin40-01-00501444363. Cash to localities rep ( rep will have to inform/pay to us)

How to register?Website : .
Registration : : enquiries@winter-retreat.comContact : Nur Aisyah Zainordin (07916331367,

Please fill in the form attach and send it to us!

We look forward to seeing you!


Yours faithfully,
Organizing CommitteeWinter Gathering Committe '05

'Di antara orang-orang mukmin itu ada orang-orang yang menepati apa yang telah mereka janjikan kepada Allah;maka di antara mereka ada yang gugur. dan di antara mereka ada (pula) yang menunggu-nunggu, dan mereka sedikitpun tidak merubah janjinya' (Al-ahzab: 23)

Wednesday, November 02, 2005


Tup tap tup tap...dah nak habis sebulan kita berpuasa. Kejap je rasenye sebulan berlalu. Lagi sebulan setengah dah nak balik Malaysia lagi (hehe). Kali ni tak terhantar gambar kat utusan, jadi amik kesempatan dah ade blog nih, nak buat ucapan kat sini.

Ucapan saya:

Wishing all




Mintak halal makan dan minum. Mintak maap kalo ade salah dan silap. I mean whatever salah dan silap. Kalo ade yg rase nak bgtau whatever hutang in the past sile la mintak balik or hutang msg/email in present (eg byk msg kat frenster or emel tak terreply), sori sbb takde router lagi kat rumah, kalo tak reply terus mmg tak ingat nak reply dah. Mintak kosong-kosong yer.

Mati kite tak tahu bile, nak jumpe kat padang mahsyar sure susah sebab semue manusia pon akan berkumpul, jadi tolonglah maafkan insan yang lemah lagi hina nih. Kalo ade yang rase takleh setel, mane la tau ade kesalahan besar yg mmg susah nak lupe, pls fwd them to me personally, we'll figure out what should i do to compensate for anything i have done. I will take all the mistakes positively insyaAllah.

Bwh ni email which i think should be given a thought. Marilah kite faham ape erti raye yang sebenar.

Saban tahun apabila berlalunya Ramadan, kita akan meraikan Aidilfitri. Kita raikan ia dengan takbir, rumah terbuka, Sembahyang Sunat Hari raya, Memasang lampu di halaman Rumah, ziarah menziarahi sanak saudara, bermaaf2mafan, ziarah kubur, duit raya/ang pow etc2 .

Tetapi pernahkah kita tanyakan , apakah sebenarnya yang kita raikan? Dan pernahkah kita tanya yg mana satu budaya dan adat semata2 dan yg mana satu adalah syariat serta sunnah yg merupakan ibadah terhadap Allah swt.

Kebudayaan didefinisikan oleh Kamus Dewan sebagai keseluruhan cara hidup (yg merangkumi cara bertindak, berkelakuan, dan berfikir) serta segala hasil kegiatan dan penciptaan yg berupa kebendaan atau kerohanian sesuatu masyarakat, tamadun, peradaban, kemajuan . Adat pula didefinisikan sebagai peraturan yg sudah diamalkan turun-temurun (sejak dahulu kala) di dlm sesuatu masyarakat.

Manakala apa pula definisi Ibadah? Secara ringkasnya Ibadah itu adalah apa jua perkara yg dilakukan dgn penuh ketaatan demi mencapai keredhaan Allah SWT . Ada dua rukun yg mesti dipenuhi utk memastikan perkara yg kita lakukan dapat dikategorikan sebagai ibadah
1. Niat yang ikhlas (penuh, taat, patuh dan tunduk kerana Allah swt)
2. Mengikut syarat dan rukun yang tertentu yg telah ditetapkan oleh nas(jika ada) dan yg telah dicontohkan oleh Rasulullah SAW.

Jadi kalau kita lihat ketiga2 definisi diatas, kita dapat rumuskan perbezaan yang ketara diantara budaya dan ibadah. Budaya dan adat adalah sesuatu perkara yg didasarkan dan dibataskan oleh masyarakat sesuatu tempat tanpa mengira sama ada ianya selari atau tidak dgn kehendak agama Islam itu sendiri. Manakala Ibadah pula terbatas dan tertakluk sepenuhnya dgn kehendak Allah SWT dan Sunnah RasulNya.

Sebagai satu contoh budaya melayu yg bercanggah dgn syariat adalah budaya tidak menutup aurat dan bersalaman di antara ipar yang berlainan jantina. Majoriti (tidak semua) masyarakat melayu apabila seorang lelaki berkahwin dgn seorang wanita..maka isterinya itu sudah tidak perlu menutup aurat di kalangan adik beradik si lelaki ini. Ini adalah satu contoh budaya yg secara terang2 bertentangan dengan Syariat Islam. Samalah juga sebaliknya di antara keluarga wanita tersebut dgn lelaki yg baru dikahwininya. Sepatutnya si lelaki hanya dibenarkan melihat aurat kebiasaan ibu dan nenek mertuanya sahaja..manakala adik beradik perempuan si isteri dan mak2 sedara si isteri semuanya kena jaga aurat.

Kenapa penting utk kita faham sejelas2nya perkara ini? Ini adalah kerana apa yang kira raikan di Aidilfitri ini adalah harga diri kita sebagai seorang muslim. Keistimewaan dan kekhususan Aidilfitri yang Allah SWT berikan ini adalah kerana Islamnya kita dan bukan kerana melayu, jawa, bugis, cina, arab atau indianya kita.Maka disini saya ingin berkongsi secara ringkas beberapa Sunnah dalam menyambut Hari Raya Aidilfitri

1. Memperelokkan pakaian di Hari Raya .
HR Bukhari (886, 2104, 2169, 3045, 5841, 5891, 6081), Muslim (2068), Abu Dawud (1076), An Nasa-i (3/181, 8/196, 198), Ahmad (2/20, 30, 49). Fathul Bari (2/439)..
2. Makan dulu sebelum Sembahyang Raya.
HR. Bukhari (953), Tirmidzi (543), Ibnu Majah (1754) dan Ahmad (3/126,164,232). Fathul Bari (2/447). HR. Tirmidzi (542), Ibnu Majah (1756), Ad Darimi (1/375) dan Ahmad (5/352) dan isnadnya hasan
3. Mandi Sunat Hari Raya sebelum Sembahyang .
HR. Malik (1/177), Asy Syafi'i (73) dan Abdurrazzaq (5754) dan sanadnya shahih.
4. Melewatkan solat Sunat hari Raya tetapi jgn terlalu lambat.
Zadul Ma'ad (1/442). Al mau'idhah Al Hasanah (43, 44)
5. Tiada sembahyang sunat sebelum dan selepas sembahyang hari raya.
(Sunan Abi Daud 1159) Tapi kalau buat kat masjid..boleh laa sembahyang sunat tahyatul masjid.
6. Lebih elok Sembahyang Sunat Hari Raya di tanah atau tempat yang lapang.
Sila rujuk tulisan Syaikh Ahmad Syakir rahimahullah dalam Syahrus Sunnan Tirmidzi (2/421-424) dan Syaikh Al Albani memiliki risalah tersendiri yang berjudul Shalat Al Idain fil Mushalla Kharijal Balad Hiya Sunnah.
7. Pergi dan pulang ke tempat menunaikan Solat Sunat Hari Raya mengikut jalan yg berlainan.
HR. Bukhari (986) dan Zadul Ma'ad (1/449). Maksudnya pergi ikut jalan lain balik ikut jalan lain.
8. Bertakbir
(Irwa' 2/121). Waktu takbir ..ada khilaf di kalangan ulama..ada yg kata boleh mula pada malam hari raya dan ada yg kata di pagi hari raya. Kalau tak cukup ilmu silalah bertaklid kepada mana2 yg sesuai atau tanya ustaz. (digalakkan tambah ilmu dan fahami dalilnya)
9. Ucapan Tahniah dan selamat dengan ucapan "takoballohu minna wamingkum" (Semoga Allah menerima amalan kami dan kamu) atau "eid mubarak" (Selamat hari Mubarak)
(Ibn Hajar, sanadnya Hasan. al-Fath 2/446)
10. Puasa sunat Enam.

Manakalah diantara sebahagian perkara2 yg memang tidak dituntut malahan ada yang dilarang dan bertentangan dengan Syariat Islam (walaupun sebahagaiannya merupakan budaya dan adat kita)

1. Tasyabbuh (meniru) orang-orang kafir dan orang-orang barat dalam berpakaian dan mendengarkan alat-alat musik serta perbuatan mungkar lainnya. Larangan ini berbentuk umum..maksudnya tak boleh buat gak masa hari raya.
Contohnya buat majlis sambutan hari raya dgn pergaulan yg tidak terbats di antara lelaki dan perempuan .. diiringi lagu2 yg tidak selari dgn kehendak Islam..nih termasuklah lagu2 raya yg dinyanyikan oleh golongan wanita.
Hadis dia leh rujuk (Ahmad 2/50 dan 92 dari Ibnu Umar dan isnadnya Hasan. Diriwayatkan oleh Ath-Thahawi dalam Musykil Al Atsar 1/88 dari Hassan bin Athiyah, Abu Nu'aim dalam Akhbar Ashbahan 1/129 dari Anas)
2. Masuk berdua2an dgn wanita yg bukan mahram sebelum atau selepas semabahyang sunat hari raya.
Contohnya datang sembahyang sunat hari raya jln ngan awek... (Hadith Riwayat Bukhari 5232, Muslim 2172 dari 'Uqbah bin Amir)
3. Golongan wanita pula..jgn bersolek lebih2han sampai ke tahap tabarruj (menunjuk2)
Surah Al-Ahzab: ayat 33
4. Ziarah Kubur pada hari raya pertama. Ziarah kubur nih sepanjang tahun sepatutnya.
(Lihat perincian yang lain tentang bid'ah yang dilakukan di kuburan dalam kitab "Ahkamul Janaiz" 258-267 oleh Syeikh kami Al-Albani Rahimahullah)
5. Boros dalam membelanjakan harta yang tidak ada manfaatnya dan tidak ada kebaikan padanya .
Surah Al-An'am : 141, Surah Al-Isra : 26-27
6. Sembahyang sunat hari raya tak pernah miss..tapi sembahyang lima waktu berjamaah di masjid jarang sekali..lagi2 laa bila dah habis ramadhan
7. Menghidupkkan malam hari raya dgn solat sunat tasbih (tiada nas yg tsabit)
8. Budaya ang pow

Ambillah iktibar daripada peristiwa kejatuhan Baghdad di zaman pemerintahan kerajaan Abbasiyyah. Bagaimana pada tahun berkenaan, umat Islam telah berada di kemuncak kebudayaan cuai terhadap perintah Allah SWT sehinggakan terlupa menunaikan Solat Sunat Aidilfitri sebagaimana yang diterangkan oleh al-Imam Ibn Katheer Rahimahullah di dalam kitabnya al-Bidayah wa an-Nihayah! Dengan kecuaian mereka terhadap solat, dakwah amar makruf nahi munkar dan jihad, maka di saat itulah kebinasaan ditimpakan oleh Allah walaupun pada masa itu Baghdad adalah qiblat tamadun, budaya dan ilmu pengetahuan.

Oleh itu halusilah kegembiraan kita menyambut aidilfitri dengan tuntutan2 syariat Allah swt agar pisang tidak berbuah dua kali.Sesungguhnya pada kisah mereka itu ada pengajaran bagi mereka yang mahu berfikir. Salam ukhuwwah dan Selamat Menyambut Hariraya Aidilfitri. Maaf Zahir dan Batin. Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar! Wa Lillahil Hamd!

Bid'ah Hariraya oleh ziyad di alahkam online
Berhari Raya Bersama Salafus Shalih Oleh Syaikh Ali bin Hasan bin Abdul Hamid Al Halabi Al Atsari
Kamus Dewan versi OnlineHukum Hakam Eid oleh abdul kadir di Ibn Qayyim
Aidilfitri meraikan Nilai Islammu itu oleh Ustaz Hasrizal Abdul JamilAl ahkam online

29 Ramadhan 1426
10.30 am



Tuesday, October 25, 2005


Sorry yer, dah dekat sebulan baru nak tulis nih. I might take a few days to finish the whole trip summary.

Bertolak dari Newcastle by coach the night before. Reached London at about 6 a.m. From Victoria coach station, naik tube (takut jugak time tuh, first time naik lepas July 7) pegi Marble Arch station. Penat gile angkat beg yang berat tuh naik tangga, and the very the lega bile sampai jek kat tangga atas skali, nampak la Malaysians ramai2. And that was the moment I met Suraya who then happened to be my tentmate and a good friend all along the journey.

Ramai jugak yang join. 2 coaches full. Ingatkan satu je. 100++ orang, and mostly Malaysians la. The only exception were the bus drivers, Bob and Richard (heh, can still recall their names) and anak ngan cucu Bob, Maxi and Chelsea. Ade nampak ramai jugak senior KMYS, tapi sorila, ramainye tak ingat name, cam muka jek. Tak baik sangat ngan senior dulu =P.

Bus bertolak pegi Dover then naik ferry pegi France, pastuh sambung terus gi Holland. Berenti kejap kat Belgium singgah kat choc factory. Banyak gile coklat...if only that was the last day of the trip and I still have some Euro money left, I would have spent all of them on chocs. Dark chocolate =)

Image hosted by

View along the journey

Image hosted by

Belgium Chocolate

On the way, I took 2 ibuprofen- this is where the story begins. Heh, asalnye, dah nak spare paracetamol but apparently mase gi netto, abes la plak paracetamol. Tinggal ibuprofen je. Jadi dengan selambe nye beli aje la. Pastuh kebetulan I needed it mase dalam bas, so makan la 2 biji. Alhamdulillah, berkesan. But I got this hypersensitivity problem. Didn't know I AM actually allergic to ibuprofen. So later on, I started to fel numb around my right cheeks. You know, the one you've got when u go to dentist and have an injection in ur gum. Sort like that. My face felt swollen. And shortly after that, I got this swelling on my right eye together with shortness of breath (thought asthma would feel worse than this though). It felt like my nose was blocked. But I just assumed it was my rhinitis or what u call resdung or whatsoever illness I have always had with my nasal sinuses. Unfortunately it wasn't. People started to notice that another eye was swelling too. Not eye really. I mean the part surrounding the eye (should I name it? It is somewhere in palpebral part of orbicularis oris) - heh, trust me, I just learned that name.

So anyway. People started to gather around me. And luckily there was this akak yang buat PhD in pharmacy, at least she was able to calm me down. God it was so horrible. I had to use so lot of extra energy to open my eyes. And reaching the camp site in the dark with my swollen face everywhere (and I put on Farah's sunglass to cover my eyes coz trust me, u don't even dare looking at it, it was so terrible) was not a nice thing at all. And putting up tents and seeing things in dark with sunglass on. Arrghh...itula nikmat mata yang tuhan kasi. Bukan je dapat melihat, but indeed we manage to see the world without even realise how much energy we actually need to open the eyes. Alhamdulillah.

So there I was sleeping in the tent with Suraya and Syanu (my tentmates) and kept waking up and reflected myself in the mirror with the help of some light from my mobile. But it did not get any better....

[to be continued - 2nd day]

Monday, October 17, 2005


Leave of Absence
Sarah Gilbertson
To: Wan 'Afifah Wan Jaafar

I can confirm that your leave of absence from 13 - 16 December has been approved.


Mrs Sarah Gilbertson
Clerical Officer (Curriculum)
Faculty Undergraduate Office
Medical School University of Newcastle
Framlington Place
Newcastle upon Tyne

Tel: 0191 222 6758
Fax: 0192 222 6521

Alhamdulillah boleh balik dengan tenangnye =)

Wednesday, October 12, 2005

PUISI 2005

One option to plan the christmas holiday wisely =)
Jangan lupa.
And this is for both UK and Ireland I suppose.

Wednesday, October 05, 2005


Just want to share my excitement here.

I was so worried about getting a new partner for my patient study. I hope to get somebody that I can at least work with, of course. Somebody who knows me not being able to understand Geordie accent. Me needing much more time to speak out what is in my mind in English.

I love doing family study with my partner last year, Oniye. And she looks comfortable with me and my friends too. In fact she joined our study group last year. And it was so funny when I was asking a question in BM that day, and she answered my question, which happened to be a correct one. No shock please. Not that she answered my question in BM too. It was either yes or no answer. She got it right - which means she understood my question. Apart from most of the terms being in English, I am quite sure the rest was in Malay. I didn't realise I was asking in Malay at that particular time though, but right after she answered my Q, the others were laughing and said "That's a right answer!" And I was like, so if it's correct, why should they be laughing?? Didn't realise it until they mention it to me. Blurry me. Don't think Oniye did either.

And yesterday was the day. We were warned that this time we won't be able to choose our own partner. And we will definitely not get the same one we've got last year. And tick tock...tick tock... my GP tutor gave us numbers to randomly select our new partner. And I was so relieved and pleased and grateful to get no 3 and the other person who got the same number was Lara. Thank god I got her. I know I am so comfy being with her too. She is one of them that not only I can work with, but love and happy to work with. We talked about my problem the other day when our group were having a social dinner together before easter last year. No, this year, but last term. (I wasn't even here in March last year;)) Oh yeah, and she has her own car although I am not sure if we'll just be using public transport, but that doesn't matter. As long as I get somebody I am happy to do work with, I don't mind walking.

When I was about to tell her how pleased I am to get her, she told me she was pleased to get me first. Heh, how could it be the other way round. I SHOULD BE THE ONE WHO WILL NEED MUCH MORE OF HER HELP I SUPPOSE. She is so nice and I can't wait to get started with the patient study. Oh. And I hope the patient attached to me will be a generous and kind one too. And understanding. That is the most important thing.

And my new GP tutor was so nice too. If only I like MiC stuff so much, I would be looking forward to meeting her in seminars too. But the fact is, MiC is not in my interest at all. I prefer learning the complicated neurones thingy and hold half part of the brain in my hand and recognise which one is the sulci, and ventricles, and all those overlapping arteries rather than MiC stuff. Or PPD.

I know there was this big smile on my face. I can't help smiling until I had my iftar at the mosque yesterday. God had helped me. I am so grateful. Alhamdulillah. I did enjoy my 1st day of Ramadhan after all.

Tuesday, October 04, 2005


Assalamualaikum w.b.t.,

Alhamdulillah, dekat UK ni dah start puasa hari ni. Dah masuk bulan Ramadhan, again and it is my 2nd year fasting in the UK.

Just wanna wish all SELAMAT BERPUASA. Semoga Ramadhan kali ini dapat kita manfaatkan sepenuhnya, dan semoga amalan-amalan baik pada bulan ini berterusan. Semoga kita menyambut Ramadhan dengan penuh kegembiraan dan sebaik2nya, bak kata Kak Eleena sambut Ramadhan sebagaimana kita sambut tetamu datang ke rumah. Sebagaimana tetamu yang datang itu membawa barakah, begitulah dengan Ramadhan al-mubarak.

Dari Abu Hurairah ra. bahwa Nabi saw. bersabda: "Di dalam bulan Ramadhan umatku diberi lima perkara yang tidak pernah diberikan kepada umat-umat sebelumnya:

1. Bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bau minyak kasturi
2. Para malaikat selalu meminta keampunan untuk mereka hingga mereka
3. Setiap hari Allah menghias syurga Nya sambil berkata, 'Hamba-hamba Ku yang soleh ingin melepas beban dan penderitaannya dan mereka rindu untuk memasukimu.'
4. Pada bulan ini diikatlah syaitan-syaitan yang derhaka sehingga mereka tidak berleluasa mencapai apa yang dapat dicapainya pada bulan lain
5. Mereka diampuni oleh Allah SWT pada malam yang terakhir dari bulan itu. Para sahabat bertanya, 'Wahai Rasulullah, apakah itu malam Lailatul Qadar?' Beliau menjawab, 'Tidak, kerana orang yang bekerja itu akan dipenuhi upahnya manakala sudah menyelesaikan pekerjaannya.' "

- Riwayat Ahmad

Sabda Rasulullah s.a.w.; "Tiga doa yang sangat mustajab, doa orang yang puasa, doa orang yang di zalimi dan orang yang musafir."
- Riwayat Ahmad, Bukhari, Abu Dawud & Tirmidzi

Dari Anas, Rasulullah s.a.w. bersabda; "Bersahurlah. Sesungguhnya sahur itu berkat."
- Riwayat Al Bukhari & Muslim

Dari Abu Hurairah r.a. katanya, Nabi s.a.w. bersabda; "Apabila Ramadhan telah datang maka dibukakan pintu rahmat, dikunci Neraka Jahanam dan dibelenggu semua syaitan."
- Sahih Muslim

Dari Sahl b. Saad, Rasulullah s.a.w. bersabda; "Orang yang segera berbuka puasanya sentiasa dalam kebaikan."
- Riwayat Bukhari & Muslim

Nabi s.a.w. bersabda maksudnya; "Makan sahur itu berkat, kerana itu jangan kamu tinggalkan walau seteguk air kerana Allah merahmati orang-orang yang sahur dan malaikat mendoakan orang yang sahur."
- Riwayat Ahmad


Thursday, September 29, 2005


Satu Europe dah travel. Walaupun takdela semua tempat pun. (And sorry yer, takde mood nak update pasal trip tu lagi, wait til dah ade internet connection kat rumah.) So afterwards maybe boleh lawat Istanbul and Spain plak, or boleh buat umrah dulu lagi bagus. Another cut and paste session about Constantinople which is now known as Istanbul.


Sabda Rasulullah saw ketika menggali Parit Khandaq;

"..Constantinople (kini Istanbul) akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera……”
[Hadis riwayat Imam Ahmad]

Kerana itu, umat Islam berlumba-lumba membebaskan Constantinople tetapi kesemua kempen yang dilancarkan menemui kegagalan. Di antaranya, 5 kempen di zaman Kerajaan Umayyah, 1 kempen di zaman Kerajaan Abbasiyah dan 2 kempen di zaman Kerajaan Usmaniyah. Hadis ini direalisasikan hampir 700 tahun kemudiannya oleh Sultan Muhammad Al Fatih, khalifah ke-7 Kerajaan Usmaniyyah bersama-sama 150,000 tenteranya.


Istanbul adalah merupakan salah sebuah bandar terbesar di Turki sekarang ini.- Penduduknya menjangkau lebih dari 10.5 juta orang.

Istanbul juga dianggap sebagai salah sebuah bandar persisiran pantai yang terbesar di samping kedudukannya yang paling strategik kerana ia menjadi penghubung di antara benua Asia dan Eropah.

Suatu ketika dahulu Istanbul adalah merupakan sebuah bandar kecil yang dinamakan Bizantium kemudian ia diperintah oleh Maharaja Rom yang bernama Constantin I kerana terpikat kepada lokasi geografinya yang sangat baik seterusnya bandar Istanbul diisytiharkan sebagai ibu negara Empayar Rom pada tahun 330 Masihi. Setelah itu ia dikenali dengan nama Constantinople nisbah kepada Maharaja tersebut. Maharaja Constantin membina benteng yang sangat besar di sekitar bandar ini sebagai kubu dan bandar Constantinople mampu bertahan selama 1123 tahun menjadi ibu negara Empayar Rom.

Percubaan untuk membuka Istanbul

Pada awal zaman pemerintahan Islam terdapat beberapa percubaan untuk membuka bandar ini. Umat Islam sangat prihatin terhadap bandar ini kerana mereka ingin menyahut seruan Nabi s.a.w di mana baginda bersabda: "Bandar Constantine pasti akan dapat dibuka dan sebaik-baik panglima tentera adalah panglima yang berjaya mengarahkan tentera untuk membuka bandar tersebut manakala sebaik-baik tentera pula adalah tentera yang berjaya membuka bandar tersebut."

Percubaan pertama untuk mengepung bandar Constantinople telah berlaku pada tahun (34 Hijrah / 654 Masihi) iaitu pada zaman pemerintahan Khalifah Ar-Rasyid Othman bin Affan, di mana beliau telah menghantar Muawiyah bin Abi Sufian r.a untuk mengetuai pasukan tentera dengan jumlah yang begitu ramai untuk mengepung bandar Constantinople kemudian membukanya. Walau bagaimanapun percubaan tersebut gagal dilaksanakan kerana terdapat benteng penghalang di sekeliling bandar Constantinople.

Rentetan dari itu terdapat beberapa lagi percubaan di mana dua percubaan yang terpenting ialah: Percubaan pertama yang berlaku pada zaman pemerintahan Muawiyah bin Abi Sufian r.a di mana di dalam percubaan ini Abu Ayyub Al-Ansari meninggal dunia kemudian dia dikebumikan di benteng bandar Constantinople. Manakala percubaan kedua di mana ia adalah merupakan percubaan yang sangat penting. Ia berlaku pada zaman pemerintahan Khalifah Sulaiman bin Abdul Malik. Beliau telah menghantar pasukan tentera yang terdiri dari 120 ribu orang tentera dan hampir 100 unit tentera laut menuju ke arah bandar Constantinople untuk mengepungnya. Bilangan tentera yang sebegitu ramai juga mengalami pelbagai masalah dan kesulitan kerana cuaca terlalu sejuk. Keadaan tersebut menjadikan usaha untuk membuka bandar Constantinople bertambah sulit. Kemudian Khalifah Sulaiman bin Abdul Malik meninggal dunia seterusnya beliau diganti oleh Khalifah Umar bin Abdul Aziz rahimahullah untuk memegang teraju pemerintahan. Setelah itu beliau meminta supaya tentera pulang kerana bimbang mereka akan binasa begitu sahaja.

Bandar Constantinople masih tidak dapat dibuka sehinggalah tertegak kerajaan Othmaniah. Kemudian pemerintah kerajaan Othmaniah pula membuat percubaan untuk membukanya. Percubaan tersebut telah beberapa kali dilakukan oleh Sultan-sultan kerajaan Othmaniah di mana percubaan pertama telah dilakukan pada zaman pemerintahan Sultan Beyazid I, tetapi percubaan tersebut juga tidak berjaya kerana mereka terpaksa menghadapi serangan tentera Salib menyerang negara Othmaniah dengan menggunakan peluang tersebut. Di samping itu mereka juga terpaksa menghadapi suasana yang sangat mencemaskan daripada Monggol yang datang untuk menyerang negara Othmaniah dari arah timur.

Pembukaan kawasan Islam

Pada zaman pemerintahan Sultan Al-Azim Muhammad II bin Murad II, kerajaan Othmaniah membuat percubaan sekali lagi untuk membuka bandar Constantinople dengan menghantar pasukan tentera yang terdiri dari 265 ribu orang tentera dengan membawa sebuah meriam besar. Pasukan tentera tersebut yang diketuai oleh Sultan Muhammad II kemudian diikuti oleh barisan orang-orang yang alim, ulama dan pembesar negara, semuanya menuju ke arah bandar Constantinople di bawah hujan api dan panah. Dengan keberkatan yang diberikan oleh Allah, tentera Islam berjaya memecahkan tembok bandar Constantinople, kemudian pasukan mereka terus menyerbu ke tembok tersebut seperti aliran air bah. Setelah itu Sultan Muhammad II memasuki bandar Constantinople untuk membukanya pada hari Selasa 20 Jamadilawal tahun 857 Hijrah / 29 Mei 1453 Masihi.

Semenjak tarikh tersebut Sultan Muhammad mula digelar dengan Sultan Muhammad Al-Fatih menyebabkan gelaran tersebut menjadi sangat terkenal sehingga mengalahkan nama asalnya. Semasa dia memasuki bandar tersebut beliau turun dari kudanya kemudian melakukan sujud syukur kepada Allah s.w.t seterusnya beliau pergi ke gereja Aya Sofia lalu memerintahkan supaya gereja tersebut ditukar menjadi masjid.- Sejak dari tarikh tersebut bandar Constantinople mula menjadi ibu negara dan pusat pemerintahan kerajaan Othmaniah. Kemudian Sultan Muhammad menamakan bandar tersebut dengan nama (Islam Bol) yang bermaksud: Negara Islam. Setelah itu diubah pula menjadi Istanbul.

Sultan Muhammad memperlihatkan sikap toleransi yang sangat tinggi terhadap penduduk bandar tersebut di mana dia memberikan kebebasan kepada orang-orang Kristian dan meminta orang-orang Yunan yang lari meninggalkan bandar ketika kepungan dibuat supaya pulang semula ke sana.- Prihatin yang diberikan terhadap Istanbul yang telah menjadi sebuah bandar baru dan berkembang menjadi sebuah pusat tamadun dan aliran pemikiran pertama di dalam dunia Islam terus diberikan. Perkembangan tersebut dicapai kerana Sultan-sultan kerajaan Othmaniah sentiasa berlumba-lumba untuk memakmurkannya serta berusaha membawa masuk pekerja yang mahir dan pakar kesenian ke sana yang diambil dari seluruh pelusuk negara.

Kejatuhan kerajaan Othmaniah dan rampasan Istanbul

Selepas kejatuhan kerajaan Othmaniah di dalam peperangan dunia pertama, pasukan bersekutu berjaya merampas Istanbul di dalam jangka masa di antara tahun (1337 Hijrah / 1913 Masihi) sehingga tahun (1341 Hijrah / 1922 Masihi), kemudian Ataturk memindahkan bandar dari Istanbul ke Ankara setelah Istanbul menjadi ibu negara pemerintahan kerajaan Othmaniah selama lima kurun.

[copied from]

Siapakah Sultan Muhammad Al Fatih? Apakah kehebatan Baginda dan tentera-tenteranya sehingga disebut “sebaik-baik raja” & “sebaik-baik tentera” di dalam Hadis tersebut?


Image hosted by

Baginda dilahirkan pada 29 Mac 1432 Masihi di Adrianapolis. Walau bagaimanapun, sejarah hidup Baginda sebenarnya telah bermula hampir 700 tahun sebelum kelahirannya kerana telah disebut sebagai “sebaik-baik raja” di dalam Hadis tadi. Baginda juga dikenali dengan gelaran Muhammad Al Fatih & Muhammad The Conqueror kerana kejayaannya membebaskan Constantinople.

Baginda naik takhta ketika berusia 19 tahun dan memerintah selama 30 tahun (1451 – 1481). Baginda merupakan seorang negarawan ulung dan panglima tentera agung yang memimpin sendiri 25 kempen peperangan. Baginda mangkat pada 3 Mei 1481 kerana sakit gout. Ada ahli sejarah yang berpendapat Baginda mangkat diracun.


Baginda menerima pendidikan yang menyeluruh dan bersepadu. Di dalam bidang Ilmu Agama, gurunya adalah Syeikh Shamsuddin Al Wali dikatakan dari keturunan Sayyidina Abu Bakar As-Siddiq ra. Di dalam Ilmu Peperangan pula, Baginda diajar tentang tektik peperangan, memanah dan menunggang kuda oleh panglima-panglima tentera. Di dalam bidang Ilmu Akademik pula, Baginda adalah seorang cendekiawan ulung di zamannya dan fasih bertutur dalam 7 bahasa iaitu Bahasa Arab, Latin, Greek, Serbia, Turki, Parsi & Hebrew. Di dalam bidang Ilmu Pemerintahan pula, ayahanda Baginda , Sultan Murad II, semasa pergi bersuluk ke Pulau Magnesia, telah melantik Baginda yang pada waktu itu baru berusia 12 tahun memangku jawatan Khalifah. Tidak hairanlah jika dalam usia muda ini Baginda telah matang menangani tipu helah musuh.


Baginda sentiasa tawadhu’ & rendah diri. Semasa membina Benteng Rumeli Hissari, Baginda membuka baju dan serbannya, mengangkat batu dan pasir hingga ulamak-ulamak dan menteri-menteri terpaksa ikut sama.

Baginda seorang yang sentiasa tenang, pendiam, berani, sabar, tegas dan kuat menyimpan rahsia pemerintahan. Baginda sangat cintakan ulamak dan selalu berbincang dengan mereka tentang permasalahan negara.


Selama 2 tahun selepas menaiki takhta, Baginda mengkaji pelan Kota Costantinople setiap malam bagi mengenalpasti kelemahannya. Baginda juga mengkaji sebab-sebab kegagalan kempen-kempen terdahulu serta berbincang dengan panglima-panglima perangnya tentang tentang strategi yang sesuai untuk digunakan.

Baginda mengarahkan dibina peralatan perang termoden seperti meriam besar yang boleh menembak bom 300 kg sejauh 1 batu. Benteng Rumeli Hissari dibina di tebing sebelah Eropah, lebih kurang 5 batu dari Kota Constantinople di mana Selat Bosphorus adalah yang paling sempit. Ia dibina bertentangan dengan Benteng Anadolu Hisar di tebing sebelah Asia yang telah dibina oleh Sultan Bayazid Yildirim dahulu. Benteng ini mengawal rapi kapal-kapal yang melintasi Selat Bosphorus.

Baginda mengadakan perjanjian damai dengan pihak Wallachia, Serbia dan Hungary untuk memencilkan Constantinople bila diserang nanti.

Baginda membawa bersama para ulamak dan pakar motivasi ke medan perang bagi membakar semangat jihad tenteranya. Sebaik sahaja menghampiri dinding kubu Kota Constantinople, Baginda mengarahkan dilaungkan Azan dan solat berjemaah. Tentera Byzantine gentar melihat 150,000 tentera Islam bersolat di belakang pemimpin mereka dengan laungan suara takbir memecah kesunyian alam.


Setelah segala persiapan lengkap diatur, Baginda menghantar utusan kepada Raja Bizantin meminta beliau menyerah. Beliau enggan, mengakibatkan kota tersebut dikepung. Pada 19 April 1453, serangan dimulakan. Kota tersebut hujani peluru meriam selama 48 hari. Setengah dinding luarnya rosak tetapi dinding tengahnya masih teguh.

Menara Bergerak

Seterusnya Baginda mengarahkan penggunaan menara bergerak yang lebih tinggi dari dinding kubu Byzantine dan memuatkan ratusan tentera. Tentera Byzantin berjaya memusnahkan menara tersebut setelah ianya menembusi dinding tengah kubu mereka.

Bantuan Dari Pope Vatican

Pope di Rome menghantar bantuan 5 buah armada yang dipenuhi dengan senjata dan tentera. Perairan Teluk Golden Horn direntang dengan rantai besi untuk menghalang kemaraan armada Usmaniyah. Ini menaikkan semula semangat tentera Bizantin.

Melancarkan Kapal Perang Dari Puncak Gunung

Kegembiraan mereka tidak lama. Keesokan paginya, mereka dikejutkan dengan kehadiran 72 buah kapal perang Usmaniyah di perairan Teluk Golden Horn. Ini adalah hasil kebijaksanaan Baginda mengangkut kapal-kapal ke atas gunung dan kemudian diluncurkan semula ke perairan Teluk Golden Horn. Tektik ini diakui sebagai antara tektik peperangan (warfare strategy) yang terbaik di dunia oleh para sejarawan Barat sendiri. Kapal-kapal itu kemudiannya membedil dinding pertahanan belakang kota.

Kapal-kapal perang tentera Byzantin habis terbakar kerana bedilan meriam Usmaniyah. Pertahanan Byzantin menjadi semakin lemah. Baginda mengambil kesempatan pada malamnya dengan memberikan semangat kepada tenteranya serta mengingatkan mereka kepada Hadis Rasulullah saw dan bersama-sama berdoa kepada Allah swt.

Memanjat dan Melastik Dinding Kota

Keesokan paginya tentera Usmaniyah cuba memanjat dinding dalam kubu dengan tangga & cuba merobohkannya dengan lastik besar. Tentangan sengit pihak Byzantin menyebabkan ramai yang syahid. Baginda memerintahkan tenteranya berundur & bedilan meriam diteruskan sehingga tengahari.

Karisma Seorang Pemimpin

Pengepungan selama 53 hari tanpa sebarang tanda-tanda kejayaan telah menimbulkan rasa bosan dan menghilangkan keyakinan tentera Baginda. Pada saat yang genting ini Baginda berucap menaikkan semangat tenteranya, “Wahai tenteraku, aku bersedia untuk mati di jalan Allah. Sesiapa yang mahu syahid ikutlah aku!”.

Mendengarkan itu, Hasan Ulubate, salah seorang tentera Baginda mengetuai sekumpulan kecil 30 tentera membuka dan melompat masuk ke dalam kubu musuh lantas memacak bendera Islam di situ. Mereka kesemuanya gugur syahid setelah dihujani anak panah musuh. Kemudian tentera-tentera Islam menyerbu bertali arus menembusi barisan pertahanan Byzantin sambil melaungkan kalimah Allahu Akbar.

Penawanan Constantinople

Pada 29 Mei 1453, Kota Constantinople jatuh ke tangan Islam. Baginda menukar namanya kepada Islambol (Islam keseluruhan). Gereja Besar St Sophies ditukar kepada Masjid Aya Sofiya. Baginda dengan tawadhuknya melakukan sujud syukur.


Pada kali pertama solat Jumaat hendak didirikan, timbul pertanyaan siapa yang layak menjadi imam. Baginda memerintahkan kesemua tenteranya termasuk dirinya bangun lantas bertanya, "Siapa di antara kita sejak baligh hingga sekarang pernah meninggalkan solat fardhu sila duduk!". Tiada seorang pun yang duduk, kerana tidak seorang pun di antara mereka pernah meninggalkan solat fardhu.

Baginda bertanya lagi, "Siapa di antara kita yang sejak baligh hingga kini pernah
meninggalkan solat sunat rawatib sila duduk!". Sebahagian daripada tenteranya duduk.

Kemudian Baginda bertanya lagi, "Siapa di antara kamu sejak baligh hingga ke saat ini pernah meninggalkan solat tahajjud walaupun satu malam, sila duduk!".

Kali ini semuanya duduk, kecuali Sultan Muhammad Al-Fatih sendiri. Baginda tidak pernah meninggalkan solat fardhu, Solat Sunat Rawatib dan Solat Tahajjud sejak baligh. Inilah dia anak didikan Syeikh Shamsuddin Al Wali. Bagindalah sebaik-baik raja yang telah diisyaratkan oleh Rasulullah saw di dalam Hadisnya itu.

(Copyright reserved to Fatkurradzi Jamil)

Wednesday, September 28, 2005



Sebulan tak update. This is a quick one.

# Now in computer cluster. Just had a brief intro to stage 2 MBBS. First lecture of the first sem as 2nd year student. (it wasn't really a lecture though).
# InsyaAllah akan story sket pasal kelana convoy trip. Soon, hopefully. Gambar pun tak transfer in fotopages yet.

# Has ordered telewest, still waiting for them to come and install those 3 bundles (esp broadband!), so u see, internet connection is out of my reach right now.

# To my little sis, bile PMR ye?? Next week ke?

Have loads other things to do. Will update some time later.


Saturday, August 20, 2005


After I woke up this morning, my mom ask me to text my lil bro, who now is studying at Pulai Chondong Kelantan.

My text message:
Mama nk bli tiket bas blk ari sabtu dpn ke mg, nk hok within kol brp?

(text kene la dlm loghat ganu, paham2 la ye)

Later, I got a reply from him:
Amik tiket kol 12.30 ah kalu blh. Pah, suruh family kite sedekah al-fatihah ke kwn aku. Die plg ke rahmatullah smalam. Kes langgar lari.

He was only 18 years old (or probably younger). Bile2 mase je ajal menanti kite...


"Katakanlah (wahai Muhammad): Sebenarnya maut yang kamu melarikan diri daripadanya itu, tetaplah ia akan menemui kamu; kemudian kamu akan dikembalikan kepada Allah Yang Mengetahui segala yang ghaib dan yang nyata, lalu Dia memberitahu kepada kamu apa yang kamu telah lakukan (serta membalasnya)." [al-Jumu'ah:8]

Tuesday, August 16, 2005


Pejam celik. Pejam celik. Makan. Tengok tv. Tido. Komputer. Jalan-jalan.

Heh, dah nak abes rupenye cuti2 Malaysia. Waa....taktau ape nak tulis. Tapi nak post jugak. Sorila kalo tak bermanfaat. "Percakapan yang bermanfaat ialah yang tidak menimbulkan persoalan." <---betul ke nih? Kalo salah, sile betulkan.

Dah nak balik 24 Ogos ni. So dah kene start beli stok2 makanan yang nak bawak 'pegi' kat sane (kontroversi betul perkataan 'balik' yer). Ikan bilis, sup bunjut etc. Ade mak sedare offer nak buatkan sambal ikan (serunding), nak jugak bawak, tapi horror jugak, kalo bau kuat skali ade anjing cam ari tuh, kena tahan declare barang plak. Assume security makin ketat sekarang nih. So patut bawak ke tak haa? Huhu.

Hmm...Terasa kejap je plak cuti ni. But anyway. Cuti tak abes lagi pon, to be continued kat Europe plak =). Takpe nanti nak balik lagi. Tapi, itula, kita hanya merancang, tapi tuhan yang menentukan.

Sorila membuang mase korang yang bace entry ni. Saje nak meluahkan perasaan yang taktau nak describe macam mane. Entahla, takde perasaan kot.

A level result dah pon kuar (unofficially). Congratulations to those who make it to their firm uni. Yang tak berjaya, insyaAllah ada hikmah.

Itu jek. Tak tau camne nak ending :P


Monday, August 08, 2005


Did a little shopping yesterday.

And a couple of incidents reminded me of one thing that I wished to post long time ago.

I don’t know if this is merely my feeling. Or perhaps it only happened to me. I was at one supermarket and found a couple of nice long sleeve shirts so I headed towards the cashier to pay for that. It was in the afternoon and there were only a few customers on the floor. Right when I was just about to hand in those shirts to the cashier, she said “Pergi buat bil dulu”. No greetings. No smile. In fact the way she spoke - she was like yelling at me with a frowning stare!! Then there was a chinese staff next to her, she asked me for the clothes and started to scan the price tag. (tak mintak bil pon – ergghhh…emo la ni. Sabar…sabar)

I don’t know if it was just me being sensitive. But if you ask me, I would say she was very rude. So suddenly I remembered another time at the same store, only on different floor, when my sister was paying for her roller blade, that cashier was very unfriendly too, rising up her voice because…I can’t remember why. Muka masam macam cuka.

Not that I expect them to be so nice to me. At least please don’t scold the customers. And not that I want to condemn this kind of people – but am going to make compare some cashiers in Malaysia and some of those at UK, based on my experience. Because I think they are much better in this and it’s not wrong to learn what is good from them, right?

In the UK, I think most of the time the cashiers greet me first. They smile and say ‘Hi ya’ or ‘good afternoon’ and some of them even ask me whether I was doing fine. Is it so hard for some people to at least smile if they are too lazy to open their mouth and speak up? Or even if they are so reluctant to smile, can’t they just speak normally and not making angry faces and not to rise up the voice. I thought one of the cashiers’ roles is to cheer up the customer, not only to accept cash from them and put the things purchased in a plastic bag and hand in the receipt. And what’s wrong with smiling anyway? We were both females. In addition, bukan ke senyum tu satu sedekah?? Bak kate Aisyah, awet muda ape….smile vs botox =)

Not that I am saying all Malays are like that. And all British are good.

In fact, earlier in the morning, I was at the HSBC bank, wishing to take out some money from my oversea account. I was about to take my number (for the turn) when the guard approached me and asked if I need any help. Then when I said I have an account oversea, he asked me to wait at the special counter (coz he wasn’t sure about that), not at the other one where people normally deposit in or take out money (I guessed). So while I was waiting for a girl in front of me to settle the things up (I think she was opening a new account), there were a couple of makcik, came in to deposit in money using the deposit machine – I believe they didn’t know how to use that machine (not that I am insulting them, I’m not sure if I know how to handle it either). The point is, that guard generously helped them with the machine. And after quite a long time, he came to me smiling.

Pakcik guard: Lame kene tunggu ok?
Me: (smile). Hmm…nok wat gane.
Pakcik guard: Meh gi tanye kat kaunter nung la. (tunjuk kat kaunter biase tu)
Me: Buleh gok. Daripade tunggu je sini.

And it was quite funny when akak tuh cakap buleh amik kat ATM machine kalo ade kad. Hehe, so easy. But anyway. I can clearly see the different between pakcik guard and akak cashier (or maybe adik cashier). He volunteered to do more than he was expected to, but she did not do what I hoped to get from her. Although I spent much more time waiting in the bank, I was not pissed off at all. And even though I did not have to wait in line to pay for the shirts, I got out of the store feeling so angry with zero percent of satisfaction. InsyaAllah, banyak pahala pakcik tuh dapat.

Takpela… maybe that cashier was having problems, or tired of waiting in front of the cashier machine feeling so hungry coz it was about lunch time, so she just couldn’t control her mood.

P/s: Remind me of a movie – Changing Lanes. If only Ben Affleck asked politely where Samuel J was heading to, they both have nothing to loose. If only that cashier did not rise up her voice on me, I would have not think of writing this. Lucky I don't have the gut to hire a guy to cut off her account. Hehe, of course I don't. Like it is a big problem anyway.

Peringatan untuk kita semue bile kerja nanti. Like for me, a career as a doctor (insyaAllah) will not just mean meeting the patients, diagnosing them and prescribing medicine. I might have learned that thousands of time in ethics and PPD seminars – roles of a doctor, putting the patient first, etc. And I might have repeated it many times during the interview to get into med school…. But when it comes to working, I believe it will be much harder. It will not be just theories. Hope that we can give more than we are expected to. Wait…or at least give what we are expected to. =P

Thursday, July 21, 2005


Lagi-lagi attack. Yang kena tuduh orang kita. Umat kita. Kalau kita yang kena serang. Takde nak panggil attack pulak.


Lama tak tulis. Rasa janggal lak, heh.

Anyway, tadi masa cek emel, baru jek baca satu artikel pasal July 7, London Attacks.

Kesan pengeboman yang berlaku di kota London pada 7 julai yang lepas memberikan impak yang sangat besar kepada dunia pada ketika ini. Kesannya dirasai berhari-hari malah mungkin tidak dapat dipadam dari sejarah peradaban dunia masa kini pun. Selepas pengeboman di Amerika (9/11), seterusnya di Madrid (2/5) dan kini London (7/7), Barat seolah-olah dihujani oleh ancaman demi ancaman secara halus dan terang-terangan. Namun persoalannya, adakah keganasan ini suatu perancangan, ataupun suatu kebetulan?

Seperti biasanya, peristiwa sebegini mendapat liputan media yang sangat meluas, menyebabkan dunia alpa dengan episod keganasan yang masih berlaku di negara umat Islam yang lainnya. Begitulah selalunya, apa sahaja yang berlaku di Barat akan dianggap sesuatu yang signifikan, sesuatu yang besar dan dahsyat. Jikalau berlaku di Turki misalnya, Indonesia dan Thailand, walaupun jumlah korban keganasan melebihi angka keganasan yang berlaku di Barat, masyarakat dunia seolah-olah tidak peduli. Tragisnya kita sebagai umat Islam masih menjadi penonton setia kepada episod sandiwara yang berlangsung di hadapan mata kita yang mana pelakonnya adalah kuasa Barat serta konco-konconya, tanpa mampu berbuat apa-apa.

Demikianlah, walaupun ada suara Islam yang bersuara untuk membersihkan imej Islam yang dirobek dan dipermainkan dengan sesuka hati sahaja, namun suara itu tenggelam dengan andaian dan tuduhan yang tidak berasas dari pihak Barat berikutan keganasan itu. Sangat ironi dan menyedihkan, segala peristiwa yang melibatkan bom akan terus dikaitkan dengan pengeboman berani mati oleh umat Islam yang dikatakan fanatik dan ekstremis. Hatta beberapa jam sebelum kesemua mayat ditemui, nama Islam juga yang dikaitkan tanpa ada bukti yang sah. Pelik, masyarakat Barat yang sangat menjaga etika dan memelihara keadilan dalam masyarakat boleh menuduh seseorang itu bersalah tanpa bukti. Seorang penjenayah yang membunuh berpuluh-puluh manusia pun mengambil masa berpuluh-puluh tahun untuk dibuktikan kesalahannya. Apatah lagi peristiwa pengeboman di Amerika, Madrid dan London yang memang tidak diketahui hakikatnya siapakah dalang di sebalik peristiwa pengeboman tersebut. Yang ada cumalah andaian dan tekaan hasil dari bukti-bukti yang lemah.

Sehinggalah artikel ini ditulis, pihak polis Britain sudah pun mengenal pasti pengebom yang bertanggungjawab membunuh 53 penduduk awam serta mencederakan 700 yang lainnya. 4 orang pelajar Muslim yang muda telah disabitkan kesalahan yang belum dapat dibuktikan lagi melainkan rakaman cctv yang boleh dipertikan kesahihannya (baca: boleh mengubah suai imej di dalam kamera menggunakan komputer). Perkataan Muslim dibesarkan dan orang ramai mula melatah apabila mengetahui hakikat ini. Bukan sahaja masyarakat Britain yang tidak dapat tidak menunjuk ketidak puashatian mereka dengan mengadakan serangan fizikal mahupun perasaan terhadap masyarakat Muslim di Britain, namun juga para pemimpin negara Islam yang mula mengeluarkan kenyataan bahawa tindakan itu tidak melambangkan Islam, seolah-olah membenarkan dakwaan bahawa mereka berempat bersalah. Apakah maknanya semua ini? Tony Blair dalam kenyataannya pada 17 Julai mengatakan belum ada bukti konkrit mengatakan perbuatan itu adalah perbuatan berani mati! Mengapa umat Islam sendiri sudah menggelebah seperti kita yang bersalah? Kita harus bangga dengan Islam dan mempertahankan mereka yang tidak bersalah!

Seharusnya diwujudkan suruhanjaya bebas untuk menyiasat peristiwa berdarah itu. Di dalam suruhanjaya itu perlulah ada segolongan Muslim yang benar dan boleh dipercayai untuk bersama-sama membongkar kejadian itu. Bukan membiarkan andaian-andaian dan tuduhan-tuduhan dibuat. Kenyataan para pemimpin Islam itu walaupun berniat baik untuk mengelakkan berlakunya penindasan dan ancaman terhadap penduduk Muslim setempat, namun membenarkan apa sahaja yang dikatakan Barat merupakan sesuatu yang tidak boleh diterima.

Wujudlah kini anggapan dan stigma baru dalam masyarakat global; keganasan itu pasti ada kaitan dengan ekstremis Muslim yang mahu memporakperandakan masyarakat Barat di atas apa yang berlaku terhadap negara Islam yang lain. Seolah-olah Barat kekurangan penjenayah yang mampu membuat letupan itu, mereka sudah dapat mengagak malah mungkin merancang agar Muslim akan dipersalahkan akhirnya. Barat kini berkubang di dalam ketakutan yang mereka cipta sendiri.

Pada masyarakat dunia kini mungkin, membunuh umat Islam (baca: warga awam) di Palestin, Iraq, Thailand dan Afghanistan adalah sesuatu yang tidak boleh diterima namun peristiwa itu tidak penting buat mereka. Keganasan di negara-negara tersebut seolah-olah tidak mengejutkan masyarakat dunia. Yang boleh dilakukan hanyalah menyalahkan Barat samada kerana mereka bertanggungjawab ataupun tidak berbuat apa-apa berkenaan dengan perkara itu. Tidak ada kuasa yang mampu memperbaiki keadaan negara-negara tersebut hattakan pemimpin negara-negara Islam yang hanya selesa mengeluarkan ucapan yang berbunga-bunga namun lumpuh dalam menyelamatkan keadaan umat Islam sendiri. Jika membunuh hattakan seorang dari penduduk Barat (mahupun Israel), satu dunia perlulah dikecohkan dan tindakan serta merta dilaksanakan terhadap perlakunya. Islam terus menerus dikaitkan dan diburukkan seolah-olah Islam merupakan satu makhluk yang perlu diusir dari muka bumi ini.

Yang menyedihkan keadaan ini tidak dirasai langsung oleh kebanyakan 1.3 billion umat Islam di dunia kini. Samada mereka tenggelam di dalam mengejar dunia ataupun terlalu dangkal dalam memahami percaturan yang berlaku pada masa kini.

Oleh kerana itu, tidak hairan jika kita melihat Amerika dengan sewenangnya menggunakan tiket membanteras keganasan untuk memasuki Iraq dan kini telah meletakkan pimpinan Iraq di bawah genggaman mereka. Kita juga tidak hairan mengapa para pemimpin negara Islam di timur Barat dan Tanah Arab khususnya tidak mampu berbuat apa-apa untuk mengatasi keadaan itu malah membenarkan masyarakat dunia menonton bagaimana kekejaman berlaku pada insan yang tidak bersalah di Iraq. Kini Jordan, Arab Saudi, Palestin dan pemimpin negara Islam lain ramai sudah tunduk pada telunjuk Amerika sehingga sanggup menggadaikan nyawa umat Islam sendiri.

Kini tinggallah Syria yang masih lagi teguh tanpa usikan sedikit pun dari pihak Barat. Tidak mustahil peristiwa keganasan yang berlaku di London adalah suatu yang dirancang supaya Barat boleh menembusi Syria atas tiket membanteras keganasan juga. Benar dakwaan ini juga adalah dakwaan yang tidak berasas mahupun mempunyai bukti. Namun ini adalah kemungkinan dan kenyataan yang perlulah dihadapi oleh umat Islam untuk melakukan persediaan yang kental supaya kita tidak terus menerus membenarkan tidakan Barat sehingga menggadaikan aqidah serta saudara kita sendiri.

Berbalik kepada persoalannya: adakah ini satu kebetulan dan satu perancangan? Satu kebetulan bahawa memang ada puak yang mahu memberi teguran dan ancaman kepada Britain atas campur tangan yang dilakukannya terhadap konflik dunia. Satu kebetulan mereka itu adalah orang Islam yang ditugaskan melakukan aksi itu (walaupun tanpa bukti). Ataupun satu perancangan yang detail dan mendalam serta lama bagi menghentam dan menghancurkan umat Islam selumatnya. Terutama umat yang tidak mampu Barat jajah pemikiran mereka dengan ideologi serta hiburan dan sukan yang melekakan.

Apakah tindakan kita kini? Kita hanya mampu menonton dan menerima segala fakta yang dimuat-turun(download) kepada kita tanpa kita sendiri sedar akan kesahihan berita itu (Al-Hujurat: 6). Kita akan hanya mampu berdoa seperti biasa dan gembira kerana peristiwa ini menyebabkan ramai orang mahu mempelajari tentang Islam hatta menguatkan pegangan umat Islam terhadap agama mereka sendiri. Kita akan hanya duduk mendiamkan diri serta menjalani kehidupan kita seperti biasa seolah-olah tiada apa yang berlaku. Kita akan hanya pasrah menjadi golongan pasif yang menerima apa sahaja yang menimpa dan kita tidak kisah menghadapi golongan pesimis terhadap Islam di masa mendatang in. Dan kita juga akan tidak kisah pandangan mata serta kawalan keselamatan yang semakin ketat ditujukan kepada golongan seperti kita.

Atau kita boleh melakukan sesuatu yang boleh membawa perubahan kepada diri kita sendiri, mahupun pemimpin dunia Islam agar peristiwa sebegini tidak akan berlaku lagi. Namun siapakah kita untuk melakukan perkara itu bukan?

Nyata, peristiwa pengeboman ini sebenarnya teguran Allah buat kita. Kita masih lagi leka dengan ancaman yang ditujukan buat kita semenjak peristiwa 9/11. Sekarang pusingannya berlaku lagi. Benar, peristiwa kekejaman terhadap umat Islam lebih dahsyat berlaku di Iraq, Palestin dan Darfur namun mungkin kesedaran itu belum berbekas lagi. Dan Allah mahu kita nampak bahawa perancangan barat untuk menghancurkan umat Islam hingga hancur lumat adalah perancangan yang teliti dan rapi sehingga umat Islam sendiri tertipu dengan perancangan mereka.

Di sebalik gejolak yang berlaku dan tindakan yang dilakukan terhadap umat Islam, kita masih lagi memandang tinggi terhadap mereka. Kita masih lagi bergantung kuat pada ekonomi dan barangan mereka. Hati kita begitu meresap terhadap budaya, muzik, hiburan, sains dan ketamudan mereka sehingga kita merasakan kita takkan mudah hidup tanpa mereka.Dan inilah sikap sebahagian besar umat Islam di dunia ini.

Peristiwa berdarah yang mengorbankan 53 orang dan mencederakan 700 yang lain sepatutnya cukup membuatkan kita berfikir dan waspada. Sampai bilakah akan kita biarkan dunia barat menuding jari terhadap umat islam atas segala keganasan yang berlaku? Sampai bilakah kita mahu memberikan mereka laluan untuk menyerang negara Islam lain atas tuduhan untuk membanteras keganasan yang tiada buktinya? Sampai bilakah kita hanya mahu duduk berpangku tangan dan cukup hanya mengutuk perbuatan mereka sedangkan mereka dengan senangnya memerintah dunia ini dengan hujung jari mereka? Sambil umat Islam masih lagi mengagungkan budaya mereka dan menyokong sistem ekonomi mereka!

Kita umat islam masih leka dan lebih suka memikirkan perkara-perkara yang tidak memberatkan akal fikiran kita.

Maka, apa yang kita boleh buat sekarang? Persoalan yang hanya hati dan akal kita tahu akan jawapannya ..

Tengah bace email nih, tibe2 papa panggil. Ade breaking news plak kat CNN. Incident at Warren Street, Oval, and Shepherd's Bush.

Agaknya, sabotaj plak ke?


Berdoa agar takkan ada lagi orang tak berdosa diragut nyawanya.

"Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: "Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang benar)". Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemauan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu." [al-Baqarah;120]

Friday, July 01, 2005


Petikan "Bimbingan Mu'minin" Imam Ghazali

1. Jika engkau berbuat bakti kepadanya, ia akan melindungimu.
2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas baik persahabatanmu itu.
3. Jika engkau perlukan pertolongan daripadanya berupa wang dan sebagainya ia akan membantumu.
4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, ia akan menerima dengan baik.
5. Jika ia mendapat sesuatu kabajikan (bantuan) daripadamu, ia akan menghargai atau menyebut kebaikanmu.
6. Jika ia melihat sesuatu yang tidak baik daripadamu, ia akan menutupnya.
7. Jika engkau meminta sesuatu bantuan daripadanya, ia akan mengusahakannya.
8. Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), ia akan menanyakan kesusahanmu.
9. Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, ia akan meringankan kesusahanmu(membuat sesuatu untuk menghilangkan kesusahan itu.
10. Jika engkau berkata kepadanya, nescaya ia akan membenarkanmu.
11. Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya ia akan membantumu.
12. Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya ia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.

Dah dua minggu kat rumah ni, adalaa jumpa member2 lama time sekolah dulu...seronok betul, lame tak jumpe nih, banyak la cerita dan gosip2 berita terkini. Hehe... seronok.

Notis to budak2 dorm B1C SMKARA before terlupa:
Ari tuh gi rumah Wannor, bincang ngan dia nak ajak buat gath dorm (gath kara susah sgt nak buat), mebbe dec nanti (kalo iffa jadi balik, kalo tak, kene postpone!! =p). Plan kami, oleh sebab rasanya ramai kat KT so cadangnye nak ajak kumpul jek kat A&W Batu Burok, makanan beli seniri, so takyah sibuk fikir sape kene in charge urus hotel ke, makanan ke...senang. Just tetapkan hari dan waktu. Or sape2 ade cadangan sila la memberitahu. So please keep in touch ngan Wannor...kalo buleh sebar2kanla...jomla jumpe, sure seronok.

Sunday, June 26, 2005


Please do not assume that I am exaggerating this, but a week in Malaysia...I am not yet recovering from my jetlag. Yup, I am still living in UK time. Went to bed at 12 last night coz promised to meet Ija at MAS office today. But I couldn't sleep at all. The last time I glanced at the alarm clock on the table, it was 3.24 a.m. Not sure what time did I fall asleep after that.

Remembering the times when I first arrived in Newcastle last year. It took me more than a week to sleep at 'normal' time again. It was my first time experiencing the lag in time, as it was my first time travelling oversea. I slept at 9, or 8 probably; and woke up at three (or maybe two) in the morning. It was so cold (haven't bought my precious underblanket taht time), and I kept trying to sleep (but kept waking up again and again) so that at least I will have enough sleep and avoid that bad habit of sleeping in the class (or should I call it lecture by now?) Then, I managed to adapt myself, and had my day and night returned to a normal circle based on UK time.

The difference between the present jetlag and the past one is that in the latter, I had always tried to make myself sleep at times that my brain perceived as night. As for now, I don't really mind staying up late at night and waking up a BIT late in the morning coz nothing waited for me the next day. Except for today. Like I said before, coz I had promised Ija to meet her.

The point is... I don't really know what am I trying to say here. But anyway. The point is, when you know that you have a responsibility lying ahead, ie when you are always aware of your responsibility (in my case, it was the promise I made), you will always try to work towards it, doing things that you should do. The problem with us is that sometimes, we can't really see what our responsiblities are. We always forget our biggest responsibilities on the earth. If we are always aware of those... then things would be so much different, I believe. (Watched Star Wars last night, =P hehe)

"Not equal are those of the believers who sit (at home), except those who are disabled (by injury or blind or lame), and those who strive hard and fight in the cause of Allah with their wealth and their lives. Allah has preferred in grades those who strive hard and fight with their wealth and their lives above those who sit (at home). Unto each, Allah has promised good (Paradise), but Allah has preferred those who strive hard and fight above those who sit (at home) by a huge reward". [4;95]

Thursday, June 23, 2005


Tiap-tiap hari gune internet, gune komputer. Tapi taktau kenape malas nak update. Padahal selalu je terpikir nak update. Banyak rasenye nak tulis. Tapi itulaa...malas. MALAS. Isk isk isk...bile la nak rajin.

Alhamdulillah, selamat sampai kat Malaysia 16 Jun yang lalu. Stay KL 2 hari, pastuh baru balik terengganu... Seronok nak sampai rumah. Lame tak nampak signboard dalam bahasa melayu. Lame tak nampak signboard "Islam Hadhari Terengganu Bestari". Alhamdulillah dah pendek sket journey sebab dah ade highway baru. Tapi bile highway tuh nak masuk trg?? Lame tak dengar kisah2 highway nih.

Anyway. Finally, terase jugak kepanasan terik matahari kat negara tropika tanah tumpah darah nih. Memang panas. Lame dah tak rase panas camni. Balik rumah kalo buleh nak pasang aircond jek 24 hours, tapi mengenangkan mahal, takleh la pasang tiap2 ari. Selang satu hari ok jugak =) Hmm...belum lagi panas akhirat.

Rase cam ade banyak benda nak tulis, tapi tak ingat. Teringat the next day sampai KL, bace paper...buleh cakap culture shock ke? Two great news in the front page. 1st, pasal artis-artis yang kene tangkap pasal dadah. Mungkin tak heran sangat, sebab dulu pon dah penah dengar. 2nd, jarum dan kondom diedar percuma untuk penagih dadah? Wah wah wah...seronok la penagih dadah yer? Tak payah susah-susah dah *sigh*

Sekarang tengah dengar lagu Alarm Me. Adakah Kau Lupa.

Adakah kau lupa
Kita pernah berjaya
Adakah kau lupa
Kita pernah berkuasa

Memayungi dua pertiga dunia
Merentas benua melayar samudera
Keimanan juga ketaqwaan
Rahsia mereka capai kejayaan

Bangunlah wahai anak bangsa
Kita bina kekuatan jiwa
Tempuh rintangan perjuangan

Gemilang generasi yang silam
Membawa arus perubahan
Keikhlasan hati dan nurani
Ketulusan jiwa mereka berjuang

Sejarah telah mengajar kita
Budaya Islam di serata dunia
Membina tamadun berjaya
Merubah mengangkat maruah

Teringat kata-kata PM kite dulu; "Melayu mudah lupa".

Tengah cakap-cakap dengan sorang kawan, die bukak topik pasal LUPA. Kadang-kadang kita selalu jugak salahkan lupa. Terlupa itu, terlupa ini. Tapi kalau takde, susah jugak. Maybe kita akan selalu duk bersedih jek. Sebab selalu ingat waktu arwah nenek kesayangan meninggal. Selalu ingat waktu mende2 sedih menimpa kita. So, lupa juga adalah nikmat dari Allah. Cuma yang sedihnya, ada benda2 yang cepat sangat kita lupa.

Sahabat: Kisah tsunami hari tuh pon sekejap je sedar. Sekarang dah tak ingat. Nih sebut baru nak ingat balik. (lebih kurang camnih aa dialog die, TAK INGAT sangat la)

Huhu...aku pon, kalo tak sebut balik, sure dah terlupe. Balik Malaysia nih, cube tanye balik, berape ramai yang masih lagi gerun dengan bencana alam 26 dec ari tuh? Kalo dulu selalu dengar "isk...takutnya", "isk...bahayanya", "tulaa...bala. Banyak sangat maksiat kat sana". Sekarang? Tsunami ke...tsumawi? Huhuhu

Kita memang mudah lupa.

Wednesday, June 15, 2005


Pejam celik pejam celik, dah habis 1st year blaja Medic. Duk imbas balik 1 tahun ni, macam2 dah jadi. Teringat dulu...

1. Sedih sangat sebab tak dapat offer mane2 university nak buat medic. Memang sedih dan sedih dan sedih. Tak tahu nak describe dah. Parents pon bimbang. Dulu abang nak gi oversea pon, tak dapat fly. Sebab ekonomi meleset. Ari tu, bimbang kalau2 takde uni nak terima, mane plak nak apply kat Malaysia ni. Tak faham jugak apesal la Malaysia uni tak accept a level yerk... Anyway, rupenye, kalau tengok balik banyak hikmahnya. Kes abang dulu, memangla susah dah abes buat preparation course kat Maktab Sains MARA, Perak (kalau tak silap), pastu sebab takleh fly, kene start balik. Berape kali kene hantar kat mane2 uni ntah. Kate orang, cam pelajar terbuang pulak. Akhirnya, bile ditempatkan kat UNITEN, baru la stable, and alhamdulillah, he completed his degree there. Although kawan2 die dah ramai pon yang keje time tuh, ade yang dah pakai kereta kot. Aku pon tak berape ingat sangat. Kanak2 lagi time tuh. But hikmahnya, although lambat habiskan degree, alhamdulillah sangat, die senang dapat kerja. Mungkin tuh rezeki die. Dengar kata bukan senang accountant nak dapat kerja skarang.

Kes sendiri plak, memang dah banyak kali pon citer kot, kalo uni lain tak reject my applications, I won't be offered to come here in Newcastle. Suke sangat dah duk kat sini. Best2. Sape2 yang tau ade orang nak datang sambung study kat UK nih, datangla uni of Newcastle... hehe, sempat promote lagi. Anyway. Kesimpulannye, memang Allah tahu apa yang terbaik untuk kita.

"....Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui" [al-Baqarah:216]

2. Lepas habis A level, tak lekat pon kat rumah. Baru je balik umah, papa kene heart attack, masuk CCU. Aku plak kene pegi KL balik pasal ade psychological course for JPA students. Pastuh ade itu la, ini laa... macam2. Memang ulang alik pegi KL je la time tuh. Pastuh problem nak fly plak. Dengan terkejutnya dapat call suh fly esok hari. Isk2, panic sungguh. Naik la flight pegi KL satu famili. Sebab papa dah takleh drive jauh2. (That was the first time aku naik kapal terbang. Orang lain ie my famili semue dah penah naik. Huhu...Ingatkan my first flight would be the international one). Sekali visa tak siap jugak, JPA suh tunggu lagi brape ari ntah, parents kene balik trg sebab keje, aku pon stay KL jek. Nak balik karang, gile mahal la plak. Penat dah pon ulang alik KL KT. Kesian sungguh time tuh. Rase menyusahkan orang betul nak fly. Rase cam nak nasihat adik2 tak payah la study oversea nanti. Time datang UK, semester dah pon start (luckily for this year the term will start a bit later, on the 26th Sep), ade laa tertinggal beberape hari lecture. Pastuh tension pikir, apesal aku tak duk uni accommodation, apesal duk kat umah. Tapi rasenye, ade hikmahnya duk kat rumah ni. Like I said, Allah tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya.

3. Dah abis rupenye segala exam dan assignments for stage 1. Oh ye, alhamdulillah, for our final stage 1 exam kat Newcastle nih (medic), everybody in the study group passed. And one got Merit, walaupon tak cakap pon kat aku...congratulations!! Next year go for distinction lak k. At least ade pendorong, semangat sket. And for stage 2 examination, our Malaysian senior Su Ann won a prize- which indicated her as best student for her stage. If she can, why not us?? Hehe, camnih la, habes exam, dah lega pass, semangat. Harap2 tak pudar. Teringat before kuar result memang horror. Bimbang kalo2 kene viva. Bimbang kalo2 kene resit. Sebab soalan memang susah. Tapi study memang dah study, although dah 1 week before exam, main2 jugak laa, asyik tido n main game kat henpon jek, mebbe sebab dah otak dah tepu campur homesick. But thanks a lot to study group, at least gerak jugak la otak bincang ngan derang. So memang lepas jawab exam tinggal tawakkal je.

Tapi sebab dah biase, kuar jek exam nak cakap susah. Teringat ade sahabat nih cakap "Kite nih kadang2 suke sangat sangka buruk kat Allah. Baru je kuar exam, dah cakap, faillah aku kali, habislah aku kali ni...bukan ke tuh jadi doa??". Erk, terkena jugak la. Memang elak cakap mende merepek lepas abes paper ari tuh. Cume, susah la nak lari dari komplen paper tuh susah. Tapi alhamdulillah, sayangnye Tuhan kat aku, pass jugak. Memang doa je yang tolong. Mimpi macam2 hari nak dapat viva list. Horror betul. Bangun tidur, "peluh jeruk" - kate orang teranung kite la. Ade mimpi pass. Ade mimpi fail. Mimpi dapat viva merit distinction pon ade. Hehe. InsyaAllah next years for the latter one. Ameen...

Anyway, cube pikir jap. Kite slalu jek berdoa nak dapat A. Or maybe in my case nak dapat pass or merit or even distinction (why not anyway). Tapi kite kene ingat Allah lagi tahu ape yang terbaik untuk kita. Patutnye, doa kite jadi: Ya Allah, permudahkan lah aku nak dapat distinction kalau itu yang terbaik untuk aku. Ameen. Sebabnye, mane la tahu dengan dapat distinction this year menjadikan kite rase terer dan malas dah nak belajar next year, pastuh terbantut cite2 nak buat medic. Nauzubillah. Cume nak tekannye di sini, memang macam tu la konsepnya. Sebab kite memang la nak jadi doktor, n we work for it, and after that, serahkan je kat Allah. Yakin pada ketentuan-Nya. Pasti ade hikmah kalau tak terjadi ape yang kite nak. Yakin bahawa Allah tak akan bebankan kita dengan ape yang kita tak mampu.

4. Ari tuh, sibuk nak beli tiket balik Mesia. Esok dah nak balik.

5. Awal2 datang dulu, takdela homesick sangat. Tapi klimaks homesick was just before final exam. Memang ingat nak balik jek. Tuh yang malas nak stadi. Or mebbe stadi tak masuk, so malas nak stadi.

6. Dulu duk sibuk pikir mane nak letak barang, mane nak stay next year. Skang dah 95% kosong bilik tuh. Credits sket : Thanks to 112 dilston road - Kak Ina, Kak Farah n Kak Shaf sebab bagi kami tumpang barang kat sane. Hehe, berkotak2 barang. Thanks to Kak Jua and Poknik n his housemates tolong punggah barang, angkut pi umah derg. And of coz thanks to my housemates yang bergotong royong bersihkan rumah.

7. Banyaklaa mende2 lain.

Hmm...itu la. Pejam celik, pejam celik. Dah nak balik Malaysia semula. Sekejap jek rasenye mase berlalu. Umur pon dah naik 21 kan. Muhasabah diri balik, ilmu tak banyak pon. Makin banyak belajar, makin banyak benda yang tak tahu. Dalam setahun nih, berape banyak la agaknye dah sumbangkan something untuk agama. Dalam setahun nih jugak, macam2 kes dah wujud. Kes Aminah Wadud, kes Jeslina Hashim, kes Ahmad Hafizal, kes Prince Harry, kes buang quran dalam toilet, kes Zouks, kes ape lagi yer?? Macam2 lagi la. Tepuk dada, tanyelah hati...tersentuh ke tak kite agaknye bile bace kes2 yang lebih kurang camni?

Anyway. =) Tomorrow before 7 will be my last moment in Newcatle til next term starts, or should I say just right before going to tour the Europe?? Hehe =D . Schedule for tomorrow:

7.00 a.m : Mega bus Newcastle to central London
3.00 p.m : National express central London to Heathrow terminal 3
7.05 p.m : MAS London to KLIA (via Langkawi)

Total journey = approximately 7 hrs + 40 mins + 13 hrs = about 21 hours. Bundarkan jadi 1 day of travelling. What an exhasuting journey, I supposed but hopefully it won't be that tiring after all. But anyway, it's worth it coz insyaAllah, i'm gonna be in Malaysia in a FEW hours!! Mudah2an semue berjalan lancar dan selamat, ameen...

P/S: For contact numbers in Malaysia, insyaAllah still gune no handphone lame kat Malaysia dulu and no umah dah tukar telekom so pakai no baru. Nanti post kat friendster.

Wednesday, June 08, 2005


Two days ago, invited Kak Noorul and Kak Wani for a lunch at our house. Menu: Nasi Bukhari and puding jagung. Nampak gaye, nasi bukhari dah improved, takdelah nasi menjadi bubur cam first time buat. Hehe...gamble jek, dah la jemput orang. Sori laa yer akak2 jadi bahan eksperimen kami. Dalca Ija...dah mantap, buleh bukak kedai dah encik tuh. And Iris was there as well, we were trying an egg tart recipe. Very nice. I'll put the recipe later.

Having Kak Wani and Kak Noorul here meant having Newcastle babies - Nuha and Danish...tengokla derg comel tak?

Image hosted by

Image hosted by

Baby Danish was born at the age of 36 weeks gestation, weighing only 2.6kg. Was babysitting him last friday, when he was 2 weeks old, or should I say 38 weeks gestation, if he was still using the oxygen from his mother's blood. Alhamdulillah sihat jek Danish, although he seems to have jaundice and he is very small. Hehe, gabra jugak jage Danish ari tuh....1st time duh. Tapi seronok jugak. Comel betul...sejuk hati tengok Nuha ngan Danish....kanak2, suci bersih dari dosa.

I am supposed to check the results at Medical School today. Malasnye nak gerak. Apekah??Orang Islam takleh malas2. Besok pegi cek, insyaAllah...

OK. Recipe time. Kalo rajin buat laa, kami dah eksperimen dah.


Crust pastry:
250g cold butter
50 icing sugar
1 egg yolk
360g plain flour
2 tbsp custard powder

310ml hot water
230g castor sugar
1 tbsp evaporated milk
1/4 tsp salt
1/4 tsp vanilla essence
6 eggs

Bake for 20-30 minutes at 180 C.

Have been trying to attach a picture from that day, but don't know what's wrong with photobucket. Or probably the internet is so slow - have downgraded telewest package to the cheapest one since we're going back to Malaysia soon. Yup, Malaysia....I'm coming back!!

Sunday, June 05, 2005


Image hosted by

Baru berkesempatan nak transferkan gambar from handphone to laptop Ija nih.Ini gambar mase snow dulu, cantik kan awan tuh??subhanallah...tapi kamera handphone jek, so tak clear sangat. 1.3 megapixel je (dalam handphone nampak lg cantik dr yang dah transfer, mebbe sebab screen pon kecik)

Nih sure terinfluence by Asma'...huuh. Nak letak gambar Nuha yang comel tembam gile tuh and Danish too, tapi kene mintak permission dulu. Kalo dapat, bolehla korang tengok camne temba si cerdik tuh =)

Tuesday, May 17, 2005


Cam tajuk cerpen lak...

But here is one source of my determination...

The last paragraphs of a valuable email (bukan senang my mom nak hantar2 email nih...)

And how are you with your revisions for the coming exams.? Dah ingat ke nama semua ubat-ubatan tu? Please continue working for your own success in your exams from 25th to 27th May. Dhil is now having his end of term tests until his school breaks for only one week starting 27th May. Im will be sitting for her tests starting 19th May till the 26th.Then it'll be the term break for her from 27th for two weeks. Mat duwey will sit for his intersession paper on the 27th May. Abang Kamal just finished his exams.(for confimation)on the 12th. So, semua anak mama are having a critical time. Mama pray for everyone's success.

Pah , I guess this is all for now.For your info., we will be in KB on the 3rd and 4th June (Papa's last session with his Masters student's programme), and will be in Jerantut on 10th and 11th June for Amran's wedding.Finally, we will be with you on the 16th! Can't wait to see you!
Till then, all the best of luck for your exams.

Mama Jamilah

Sweet tak? Sayang mama! I can't wait going back to home as well!!! Tapi...name2 ubat...huhu...susah laa nak jawab dah ingat ke tak... but we in Newcastle are trying our best for the coming exam. Credits to Ija, Iris, Ngocop, Syedfa, Adri n Tuan sebab sudi berstadi grup bersame2. Mudah2an kite semue berjaye...ameen.

Last shout: TAK SABAR NAK BALIK!!!

Sunday, May 08, 2005


Wednesday 25 May 2005
9:00 AM
Matching Items

Thursday 26 May 2005
9:00 AM
Data Interpretation

Friday 27 May 2005
9:00 AM


Please pray for my success.

And good luck to those who are facing final exams too!!

Thursday, May 05, 2005



Just got back from my 2nd GP visit. Alhamdulillah, it had been a great visit. My partner and I was attached to a friend of my GP tutor, god she was so nice that makes me admire the career as a GP - but probably cardiology is still an interesting branch of medicine - I don't know... that's not a big deal, have to pass my 1st year first. That is what matters.

Anyway, it had been a nice day at the GP practise. All things made more sense when the patients that came in to see the GP had those kind of symptoms we had came across in the syllabus. And the patients were all cheerful and informative too. And so health concsious, I would say. Everything was fine...everything. Until the last one - he came with complaints, more about the healthcare system (and not anybody's fault from my view). But that was a good thing to have. Well, guess life will not always be perfect. Like a phrase glued in my English room at KMYS: "POBODY'S NERFECT". Doctors do do mistakes, we can't expect them to to give us the right decision, can we? Sometimes, things just don't happen the way we want it to be. actually do people cope with homesick. I have been very very homesick for a couple of days. A complete distraction coz I have very little time for revision and I can hardly concentrate. Or probably it is normal when you are so looking forward going home in a few weeks... Or probably it gets worse when you just called your mum and she told you how things have been changing at home. May be. Or may be we are still wut is so called 'anak mak'. I wish 15 June is just next week or tomorrow would be better. But can I, in the same time, wish that 25 May is two months away?? Can I? (stupid question, isn't it?)

Time. The most precious thing about it is that it moves too fast and we can't repeat it. Another session of cut and paste here. Hope this is not an empty entry.

How `Amr bin Al-`As was aware of the Qur'an's Miracle due to this Surah

They have mentioned that `Amr bin Al-`As went to visit Musaylimah Al-Kadhdhab after the Messenger of Allah was commissioned (as a Prophet) and before `Amr had accepted Islam. Upon his arrival, Musaylimah said to him, "What has been revealed to your friend (Muhammad ) during this time'' `Amr said, "A short and concise Surah has been revealed to him.'' Musaylimah then said, "What is it'' `Amr replied;

[وَالْعَصْرِ - إِنَّ الإِنسَـنَ لَفِى خُسْرٍ - إِلاَّ الَّذِينَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّـلِحَـتِ وَتَوَاصَوْاْ بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْاْ بِالصَّبْرِ ]

(By Al-`Asr. Verily, man is in loss. Except those who believe and do righteous deeds, and recommend one another to the truth, and recommend one another to patience.) So Musaylimah thought for a while. Then he said, "Indeed something similar has also been revealed to me.'' `Amr asked him, "What is it'' He replied, "O Wabr (a small, furry mammal; hyrax), O Wabr! You are only two ears and a chest, and the rest of you is digging and burrowing.'' Then he said, "What do you think, O `Amr'' So `Amr said to him, "By Allah! Verily, you know that I know you are lying.'' I saw that Abu Bakr Al-Khara'iti mentioned a chain of narration for part of this story, or what was close to its meaning, in volume two of his famous book Masawi' ul-Akhlaq. The Wabr is a small animal that resembles a cat, and the largest thing on it is its ears and its torso, while the rest of it is ugly. Musayli- mah intended by the composition of these nonsensical verses to produce something which would oppose the Qur'an. Yet, it was not even convin- cing to the idol wor- shipper of that time. At-Tabarani recorded from `Abdullah bin Hisn Abi Madinah that he said, "Whenever two men from the Companions of the Messenger of Allah used to meet, they would not part until one of them had recited Surat Al-`Asr in its entirety to the other, and one of them had given the greetings of peace to the other.'' Ash-Shafi`i said, "If the people were to ponder on this Surah, it would be sufficient for them.''

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـنِ الرَّحِيمِ

In the Name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful.

وَالْعَصْرِ- إِنَّ الإِنسَـنَ لَفِى خُسْرٍ- إِلاَّ الَّذِينَ ءامَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّـلِحَـتِ وَتَوَاصَوْاْ بِالْحَقّ وَتَوَاصَوْاْ بِالصَّبْرِ-

1. By Al-`Asr (Al-`Asr is the time in which the movements of the Children of Adam occur, whether good or evil)
2. Verily, man is in loss
3. Except those who believe and do righteous deeds, and recommend one another to the truth, and recommend one another to patience

Benarlah kata-kata Allah.

CONCLUSION: Let's start managing our time wisely.

Thursday, April 28, 2005



Would like to respond to Aisyah's latest entry. She is absolutely right. Islam is the way of life. All the rules underline the human nature. Actually I always felt the same way as she did. Sad with my own weakness of not being able to explain to the non-muslims about how Islam deal with those kind of 'social' problems.

There was one day when I had a seminar, discussing about breaching confidentiality. We were given a case about a woman with HIV. One of the Q was 'is telling the public about how HIV can be transmitted through the heterosexual relationship good enough so that people become aware of the health condition of their partners before having sexual intercourse?'(considering the confidentiality issue coz a doc can't directly say "this woman got HIV"). One of my groupmates looked vastly into this Q, and found it hard because so many people will be involved, not only her partners, but the partners of her partners, and then her partners' partners' partners' (heh, buleh ke camni?), then so on... Good. That is why Islam does not permit sex before marriage. Say a married woman is infected, then the only person to be worried of would be her husband. No need to worry about the public. Easy. As simple as that.

There was another day, very recent one - guess it was a week ago....when we were having a seminar about handling sensitive issues. One case was about a lesbian couple, one of them would like to have a child. And the question was what options does she have? As usual...I became so damn quiet during the discussion with smaller group. And obviously much more quiet when I was grouped in with 3 guys discussing about that sensitive issues. Looking for the answer...sperm donation, IVF probably and....this one guy answered 'men'! God why didn't I think of that? But he was absolutely right. That woman in the case should really go back to the human nature and that is the best solution. Why must think of harder options when there is a straight simple solution?

Dah datang tempat orang nih, banyak benda yang bukak mata kita. Banyak benda yang belajar. I think I will never know how to cook nasi lemak if I don't come here. I might never feel how lucky I am to be born as a muslim.


Hehe...silly me. I was walking home from Royal Mail at South Street just now, and suddenly I chose the road I never used before. Thought it might be shorter, but believe's not. I walked extra 30 minutes than I supposed to (if I use the normal path). One hour walking and I am so damn tired. Mase tengah jalan2 tadi tuh terfikir, kadang2 kita nih ade jalan senang nak jugak gune jalan susah. Bagus sebenarnye nak tahu jalan baru tapi, biarlah kene. Ini dah tahu takde mase, lepas tuh nak pegi Netto, nak stadi, kalo sesat penat... nak jugak ikut jalan susah yang taktau hujungnya macammane. Tapi tujuan same, nak sampai kat rumah. Applicable tak kalo letak dalam hidup kite orang Islam. Islam dah kasi kite jalan senang, Islam as the way of life. Yang sedih kadang2 kite tak sedar kite gune jalan yang susah, yang jauh, yang tak tahu pangkalnye buleh sampai ke tak ke syurga. Padahal kalo tanye semue muslims, everybody else indeed, semue nak masuk syurga. Heh, membebel...takpe, peringatan untuk semue, especially yang tukang menulis nih laa...

Anyway, sampai rumah tadi, penat. Makan nasi lemak, pastuh melantak aiskrim ngan roti...nyum2...dah abes...pastuh alhamdulillah kenyang perut, penat kaki, kalo naik bilik nampak katil, for sure rase nak tido. Which is why I am sitting in front of this computer and started playing my fingers on this keyboard a few minutes ago.

And so, here it ends. Dah masuk Asar, at least I manage not to sleep and wait for Asar. And hopefully I shared a nice thing with you guys.

Wednesday, April 27, 2005



Finally!! I have been able to put in 2 copies of my assignment 4 into the - wut do u call it?? - the post box, i supposed... No more assignment for stage 1 and now, I can concentrate on my studies. Exam is just a few weeks away, and god, i have nothing in my head!

A bit of peringatan untuk kaum lelaki dan kaum wanita sendiri...

4 golongan lelaki yang ditarik oleh perempuan ke neraka

Pertama:- Ayahnya
Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.....tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya.

Kedua:- Suaminya
Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram, apabila suami mendiam diri......walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya.

Ketiga:- Abang-abangnya
Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke pula abang-abangnya.....jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM ....tunggulah tarikan adiknya di akhirat.

Keempat:- Anak Lelakinya
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di akhirat kelak.......nantikan tarikan ibunya.

Maka kita lihat bertapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat...maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar tidak silap firman ALLAH S.W.T.:-


Not trying to be sexism here. Cume sebagai peringatan. Muslimin kene sedar betape banyak tanggungjawab derg. Muslimat pulak kene sedar betape senang nak tarik orang masuk neraka, maksudnye, kalo dah senang nak tarik orang lain, diri sendiri ape lagi??

Hmm... Allah jadikan sesuatu siap dengan tugas skali. Tak ade laki ke pompuan yang lg superior. Kalo nak bincang pasal isu laki pompuan taksame rate, tak wujud pon sbenarnye. Tengok kes Aminah wadud dulu la. InsyaAllah boleh amik iktibar. Adil nih maksudnye meletakkan sesuatu pade tempatnye. Not necessarily same ie laki buat tuh pompuan pon buleh. Abis tuh, pompuan pakai baju kurung, laki kene pakai baju kurung laa camtuh??

Ok. Ade lecture dah. Gotta go. Salam.