Monday, November 28, 2005


Tibe-tibe rase tak sabar nak balik rumah. Walaupon rase tak sukenye bile fikir kene naik flight sorang2, airline yang tak pernah naik (brp byk airlines je pon pernah naik ;P), and the 13 hours flight journey (now more than that sebab gonna stop kat Germany dulu...arggghhh!). But anyway, the surge of going back is haunting me now. =)

p/s: Sape yang nak sangat aku balik, but never wanted to admit it, angkat kaki!! Hehe, I know u'll be reading this.

By the way, Newcastle dah snow lagi =)

Oh. And HAPPY BIRTHDAY to KAK FARAH SALEENA TAIP (hehe, mencapap tak Kak Farah??). May God bless you. Always. Love you.

Sunday, November 27, 2005


Try these symptoms:

1. You wake up every morning feeling like doing nothing.
2. You feel tired all the time, which is particularly weird when you have actually been sleeping and resting a lot more than you used to.
3. You fall asleep very easily, yet you do not have good sleep.
4. You always try to urge yourself to do lots of things which are accumulating as time past by, keep haunting you with voices saying ‘settle me’ but others say ‘no, me first’ and they keep arguing in your mind – well, you keep trying to urge yourself to settle all those but you ultimately end up with nothing at the end of day. (Sounds more like inability to perform multitasking works)
5. You sometimes feel very tired of having to do things even those simple regular daily tasks that you have actually already been doing them for a long time throughout your life (so far).
6. You feel like you have done a lot of mistakes, and neither can you take them back nor correct them all.
7. You think that you are so useless.
8. You think that you are being a burden to other people.
9. You feel like you are not being yourself anymore.
10. You feel like you want to cry or maybe you do not want to bother and think about anything anymore. Anything at all.
11. You get angry about things you should not be or you never be angry about ie you get upset very easily.
12. You think you lose control over something yet you do not know what it is, but the biggest thing is you think that you are losing control of yourself.
13. Some people keep complaining to you how stressed they are but you keep thinking ‘I know we are all stressed out but hey, I think I am more stressed than everyone else’.
14. You keep forgetting things simply because you have so much things in your mind and sometimes you think you have ‘dory’ syndrome (ie short term memory lost; for medics there is NO such syndrome, I just made it up, please DO NOT make that an option in your exam – anyway, camtuh ke eja dory dalam finding nemo?).
15. You do your work halfway, either you forget to finish them (impossible huh?) or you have no idea what you were actually doing.
16. You sometimes have absolutely no feelings over some things – just live your present life. Again, like dory…just keep swimming. Just keep swimming. Just keep swimming swimming swimming…she’s so funny isn’t she?
17. You hate yourself for being so unorganized, also for wasting so much of our precious time over unnecessary things but you still do so.

Question: How many the word ‘things’ can you find in the above symptoms? Hahaha. Just thought I used to type that word a lot!

We are now on TATT (tired all the time) syndrome case, linked with depression and the lecturer said most of the people with depression actually come to GP to complain about it (more than 90% if I’m not mistaken). Can you believe it? Seeing a doctor only to share your depressive moments with the doctor might be a very peculiar thing to see in Malaysia. Reminding me of the phrase Mr J (my first English teacher in KMYS) – “Suffering in silence”.

Well anyway. It looks more like depression to me (came across this a lot in that one lecture we had, which presented short star wars scenes etc), but if you go back to symptom no 15, would you say that this is an early sign of dementia? Or maybe it’s just due to hormonal change? Or maybe it is a punishment for you because you are behaving so badly?

Conclusion: Best jugak kalo buat SSC pasal ni. Heh. Very irrelevance conclusion, don’t you think?

Now, care for a story? I have always said that God knows the best for us. Well, here is another story to put it up.


Kami beli router kat ebay and it turned out we received a faulty one so return la balik kat derang, tp dah more than a week and we had nott get any news yet.

Dila: Kesian la korang nak guna internet. Jomla kite beli je router kat kedai tuh.
Iffa: Tak kisah, kalo dapat refund, it was my money anyway. Kalo die ganti baru, jual je la kat ebay balik.

Call Ija ngan Diah, derang pon tak kesah. So we headed to a computer shop next to Iceland.

Iffa: Do you have the wireless router for telewest broadband?
Seller: It’s 62 pounds (or 64 or wutever it was – very obvious dory syndrome)
Iffa: (buat muka kat Dila) That’s expensive. Don’t you have a cheaper one, I mean the 40 plus one?

(al-kisahnye ari tuh dah datang kedai ni sebab beli cable – konon nak gune cable router. Mase refund balik cable tuh, memang ingat nak beli wireless router kat situ tapi taktau spec plak. Once dah dapat tau pegi beli kat ebay sebab lagi murah. Beriye cakap nak datang balik kedai tu).

Seller: No. Not in stock.
Iffa: When are you going to get new stock?
Seller: Don’t know. (Pegi tanye kawan die) Next week.

Bincang ngan Dila….mahallah, tunggu je la lg seminggu harap2 ade.

Iffa: Hmm…never mind. Thank you.

Petang esoknye cek email. Alhamdulillah, dah dapat reply from that ebayer. Apparently they are giving us a replacement. Which when you put them together, you can say why the cheaper router we targeted before wasn’t in stock. Simply because we are getting a replacement! So no need to worry about re-selling it. Subhanallah. And lesson to learn is to keep your promise. Kan dah dapat balasan. Finally, memang pegi jugak kedai tuh, and believe me, if the item was not faulty I might not be going into the shop again. Again, how God has arranged the best! At least the seller will think I kept my promise (which honestly I wasn’t) so avoiding him being prejudice to Malaysian muslims (he’s a muslim too). My mistake. I blame myself for that.

Tuesday, November 15, 2005


Waterford, Dublin, Ireland
20-23 Disember 2005
30 Euro (including food,accomodation)
Sejarah Islam Memugar Jatidiri Generasi Rabbani

Untuk maklumat lanjut, sila layari

dan untuk mendaftar sila hantar nama,universiti,emel dan no fon ke AJK pendaftaran UK di ... ataupun 07944 058547


Thursday, November 10, 2005


~3 Dekad Bersama Ummat Membina Duat~

Dear brothers and sisters,

Second Announcement on Winter Gathering '05 brought to you by Majlis Syura Muslimun (MSM) Uk-Ireland.

Updated details as follows:

Theme ‘In the footsteps of the Quranic generation'
Date 27th to 31th of December 2005
Venue Al-Furqan Mosque, 19 Carrington Street, Glasgow G3 6UB, Scotland
Activities Inspiring talks
Skiing : Glenshee or aviemor
Group activities: treasure hunt, workshop

Winter Gathering Fees:
Early payment and registration (before 1.12.05) : £12
Late payment and registration: £15

SKI Trip:
Early payment and registration (before 1.12.05) : £30
Late payment and registration : £35

Deadline payment and registration : 10th of December 2005*
Limited spaces are available. Register early to avoid disappointment.

All payment can be done using :
1. Cheque, payable to : Mr Z Baharudin. ( postal address someone)
2. Online bankingHSBCMr Z Baharudin40-01-00501444363. Cash to localities rep ( rep will have to inform/pay to us)

How to register?Website : .
Registration : : enquiries@winter-retreat.comContact : Nur Aisyah Zainordin (07916331367,

Please fill in the form attach and send it to us!

We look forward to seeing you!


Yours faithfully,
Organizing CommitteeWinter Gathering Committe '05

'Di antara orang-orang mukmin itu ada orang-orang yang menepati apa yang telah mereka janjikan kepada Allah;maka di antara mereka ada yang gugur. dan di antara mereka ada (pula) yang menunggu-nunggu, dan mereka sedikitpun tidak merubah janjinya' (Al-ahzab: 23)

Wednesday, November 02, 2005


Tup tap tup tap...dah nak habis sebulan kita berpuasa. Kejap je rasenye sebulan berlalu. Lagi sebulan setengah dah nak balik Malaysia lagi (hehe). Kali ni tak terhantar gambar kat utusan, jadi amik kesempatan dah ade blog nih, nak buat ucapan kat sini.

Ucapan saya:

Wishing all




Mintak halal makan dan minum. Mintak maap kalo ade salah dan silap. I mean whatever salah dan silap. Kalo ade yg rase nak bgtau whatever hutang in the past sile la mintak balik or hutang msg/email in present (eg byk msg kat frenster or emel tak terreply), sori sbb takde router lagi kat rumah, kalo tak reply terus mmg tak ingat nak reply dah. Mintak kosong-kosong yer.

Mati kite tak tahu bile, nak jumpe kat padang mahsyar sure susah sebab semue manusia pon akan berkumpul, jadi tolonglah maafkan insan yang lemah lagi hina nih. Kalo ade yang rase takleh setel, mane la tau ade kesalahan besar yg mmg susah nak lupe, pls fwd them to me personally, we'll figure out what should i do to compensate for anything i have done. I will take all the mistakes positively insyaAllah.

Bwh ni email which i think should be given a thought. Marilah kite faham ape erti raye yang sebenar.

Saban tahun apabila berlalunya Ramadan, kita akan meraikan Aidilfitri. Kita raikan ia dengan takbir, rumah terbuka, Sembahyang Sunat Hari raya, Memasang lampu di halaman Rumah, ziarah menziarahi sanak saudara, bermaaf2mafan, ziarah kubur, duit raya/ang pow etc2 .

Tetapi pernahkah kita tanyakan , apakah sebenarnya yang kita raikan? Dan pernahkah kita tanya yg mana satu budaya dan adat semata2 dan yg mana satu adalah syariat serta sunnah yg merupakan ibadah terhadap Allah swt.

Kebudayaan didefinisikan oleh Kamus Dewan sebagai keseluruhan cara hidup (yg merangkumi cara bertindak, berkelakuan, dan berfikir) serta segala hasil kegiatan dan penciptaan yg berupa kebendaan atau kerohanian sesuatu masyarakat, tamadun, peradaban, kemajuan . Adat pula didefinisikan sebagai peraturan yg sudah diamalkan turun-temurun (sejak dahulu kala) di dlm sesuatu masyarakat.

Manakala apa pula definisi Ibadah? Secara ringkasnya Ibadah itu adalah apa jua perkara yg dilakukan dgn penuh ketaatan demi mencapai keredhaan Allah SWT . Ada dua rukun yg mesti dipenuhi utk memastikan perkara yg kita lakukan dapat dikategorikan sebagai ibadah
1. Niat yang ikhlas (penuh, taat, patuh dan tunduk kerana Allah swt)
2. Mengikut syarat dan rukun yang tertentu yg telah ditetapkan oleh nas(jika ada) dan yg telah dicontohkan oleh Rasulullah SAW.

Jadi kalau kita lihat ketiga2 definisi diatas, kita dapat rumuskan perbezaan yang ketara diantara budaya dan ibadah. Budaya dan adat adalah sesuatu perkara yg didasarkan dan dibataskan oleh masyarakat sesuatu tempat tanpa mengira sama ada ianya selari atau tidak dgn kehendak agama Islam itu sendiri. Manakala Ibadah pula terbatas dan tertakluk sepenuhnya dgn kehendak Allah SWT dan Sunnah RasulNya.

Sebagai satu contoh budaya melayu yg bercanggah dgn syariat adalah budaya tidak menutup aurat dan bersalaman di antara ipar yang berlainan jantina. Majoriti (tidak semua) masyarakat melayu apabila seorang lelaki berkahwin dgn seorang wanita..maka isterinya itu sudah tidak perlu menutup aurat di kalangan adik beradik si lelaki ini. Ini adalah satu contoh budaya yg secara terang2 bertentangan dengan Syariat Islam. Samalah juga sebaliknya di antara keluarga wanita tersebut dgn lelaki yg baru dikahwininya. Sepatutnya si lelaki hanya dibenarkan melihat aurat kebiasaan ibu dan nenek mertuanya sahaja..manakala adik beradik perempuan si isteri dan mak2 sedara si isteri semuanya kena jaga aurat.

Kenapa penting utk kita faham sejelas2nya perkara ini? Ini adalah kerana apa yang kira raikan di Aidilfitri ini adalah harga diri kita sebagai seorang muslim. Keistimewaan dan kekhususan Aidilfitri yang Allah SWT berikan ini adalah kerana Islamnya kita dan bukan kerana melayu, jawa, bugis, cina, arab atau indianya kita.Maka disini saya ingin berkongsi secara ringkas beberapa Sunnah dalam menyambut Hari Raya Aidilfitri

1. Memperelokkan pakaian di Hari Raya .
HR Bukhari (886, 2104, 2169, 3045, 5841, 5891, 6081), Muslim (2068), Abu Dawud (1076), An Nasa-i (3/181, 8/196, 198), Ahmad (2/20, 30, 49). Fathul Bari (2/439)..
2. Makan dulu sebelum Sembahyang Raya.
HR. Bukhari (953), Tirmidzi (543), Ibnu Majah (1754) dan Ahmad (3/126,164,232). Fathul Bari (2/447). HR. Tirmidzi (542), Ibnu Majah (1756), Ad Darimi (1/375) dan Ahmad (5/352) dan isnadnya hasan
3. Mandi Sunat Hari Raya sebelum Sembahyang .
HR. Malik (1/177), Asy Syafi'i (73) dan Abdurrazzaq (5754) dan sanadnya shahih.
4. Melewatkan solat Sunat hari Raya tetapi jgn terlalu lambat.
Zadul Ma'ad (1/442). Al mau'idhah Al Hasanah (43, 44)
5. Tiada sembahyang sunat sebelum dan selepas sembahyang hari raya.
(Sunan Abi Daud 1159) Tapi kalau buat kat masjid..boleh laa sembahyang sunat tahyatul masjid.
6. Lebih elok Sembahyang Sunat Hari Raya di tanah atau tempat yang lapang.
Sila rujuk tulisan Syaikh Ahmad Syakir rahimahullah dalam Syahrus Sunnan Tirmidzi (2/421-424) dan Syaikh Al Albani memiliki risalah tersendiri yang berjudul Shalat Al Idain fil Mushalla Kharijal Balad Hiya Sunnah.
7. Pergi dan pulang ke tempat menunaikan Solat Sunat Hari Raya mengikut jalan yg berlainan.
HR. Bukhari (986) dan Zadul Ma'ad (1/449). Maksudnya pergi ikut jalan lain balik ikut jalan lain.
8. Bertakbir
(Irwa' 2/121). Waktu takbir ..ada khilaf di kalangan ulama..ada yg kata boleh mula pada malam hari raya dan ada yg kata di pagi hari raya. Kalau tak cukup ilmu silalah bertaklid kepada mana2 yg sesuai atau tanya ustaz. (digalakkan tambah ilmu dan fahami dalilnya)
9. Ucapan Tahniah dan selamat dengan ucapan "takoballohu minna wamingkum" (Semoga Allah menerima amalan kami dan kamu) atau "eid mubarak" (Selamat hari Mubarak)
(Ibn Hajar, sanadnya Hasan. al-Fath 2/446)
10. Puasa sunat Enam.

Manakalah diantara sebahagian perkara2 yg memang tidak dituntut malahan ada yang dilarang dan bertentangan dengan Syariat Islam (walaupun sebahagaiannya merupakan budaya dan adat kita)

1. Tasyabbuh (meniru) orang-orang kafir dan orang-orang barat dalam berpakaian dan mendengarkan alat-alat musik serta perbuatan mungkar lainnya. Larangan ini berbentuk umum..maksudnya tak boleh buat gak masa hari raya.
Contohnya buat majlis sambutan hari raya dgn pergaulan yg tidak terbats di antara lelaki dan perempuan .. diiringi lagu2 yg tidak selari dgn kehendak Islam..nih termasuklah lagu2 raya yg dinyanyikan oleh golongan wanita.
Hadis dia leh rujuk (Ahmad 2/50 dan 92 dari Ibnu Umar dan isnadnya Hasan. Diriwayatkan oleh Ath-Thahawi dalam Musykil Al Atsar 1/88 dari Hassan bin Athiyah, Abu Nu'aim dalam Akhbar Ashbahan 1/129 dari Anas)
2. Masuk berdua2an dgn wanita yg bukan mahram sebelum atau selepas semabahyang sunat hari raya.
Contohnya datang sembahyang sunat hari raya jln ngan awek... (Hadith Riwayat Bukhari 5232, Muslim 2172 dari 'Uqbah bin Amir)
3. Golongan wanita pula..jgn bersolek lebih2han sampai ke tahap tabarruj (menunjuk2)
Surah Al-Ahzab: ayat 33
4. Ziarah Kubur pada hari raya pertama. Ziarah kubur nih sepanjang tahun sepatutnya.
(Lihat perincian yang lain tentang bid'ah yang dilakukan di kuburan dalam kitab "Ahkamul Janaiz" 258-267 oleh Syeikh kami Al-Albani Rahimahullah)
5. Boros dalam membelanjakan harta yang tidak ada manfaatnya dan tidak ada kebaikan padanya .
Surah Al-An'am : 141, Surah Al-Isra : 26-27
6. Sembahyang sunat hari raya tak pernah miss..tapi sembahyang lima waktu berjamaah di masjid jarang sekali..lagi2 laa bila dah habis ramadhan
7. Menghidupkkan malam hari raya dgn solat sunat tasbih (tiada nas yg tsabit)
8. Budaya ang pow

Ambillah iktibar daripada peristiwa kejatuhan Baghdad di zaman pemerintahan kerajaan Abbasiyyah. Bagaimana pada tahun berkenaan, umat Islam telah berada di kemuncak kebudayaan cuai terhadap perintah Allah SWT sehinggakan terlupa menunaikan Solat Sunat Aidilfitri sebagaimana yang diterangkan oleh al-Imam Ibn Katheer Rahimahullah di dalam kitabnya al-Bidayah wa an-Nihayah! Dengan kecuaian mereka terhadap solat, dakwah amar makruf nahi munkar dan jihad, maka di saat itulah kebinasaan ditimpakan oleh Allah walaupun pada masa itu Baghdad adalah qiblat tamadun, budaya dan ilmu pengetahuan.

Oleh itu halusilah kegembiraan kita menyambut aidilfitri dengan tuntutan2 syariat Allah swt agar pisang tidak berbuah dua kali.Sesungguhnya pada kisah mereka itu ada pengajaran bagi mereka yang mahu berfikir. Salam ukhuwwah dan Selamat Menyambut Hariraya Aidilfitri. Maaf Zahir dan Batin. Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar! Wa Lillahil Hamd!

Bid'ah Hariraya oleh ziyad di alahkam online
Berhari Raya Bersama Salafus Shalih Oleh Syaikh Ali bin Hasan bin Abdul Hamid Al Halabi Al Atsari
Kamus Dewan versi OnlineHukum Hakam Eid oleh abdul kadir di Ibn Qayyim
Aidilfitri meraikan Nilai Islammu itu oleh Ustaz Hasrizal Abdul JamilAl ahkam online

29 Ramadhan 1426
10.30 am